Bali

Openbaar Vervoer in Bali

Jouw lokale TIX-gids: Intan Tanjung

Hoewel het eiland veel fantastische bezienswaardigheden biedt die de moeite van een bezoek waard zijn, kost het wel wat moeite om rond te reizen. Drukke straten, smalle weggetjes en chaotisch verkeer zijn de uitdagingen die je tegen zult komen. Het zou verwarrend kunnen zijn voor bezoekers die hier voor de eerste keer komen. Maar zelfs als je een chauffeur inhuurt moet je nog steeds zorgvuldig plannen.

Helaas kun je niet vertrouwen op het openbaar vervoer. Als je op zoek bent naar comfortabel en betrouwbaar transport dan zul je extra moeten betalen om rond te reizen. Fietsen is niet aan te bevelen in sommige toeristische gebieden, maar het is wel mogelijk in sommige delen van Denpasar, maar daar komen is weer een andere uitdaging.

Auto huren
Als je avontuurlijk ingesteld bent, geen probleem hebt met het rijden aan de linkerzijde van de weg in het soms angstaanjagende verkeer, bereid bent om uren op de weg te rijden, en een internationaal rijbewijs hebt, dan is het huren van een auto een goede optie. Houd er wel rekening mee dat het stuur zich normaal gesproken aan de rechterzijde bevindt, net als in Groot Brittannië.

Je hebt een ruime keuze wat betreft het juiste type auto en de prijzen variëren. Kleine, oude auto's kosten ongeveer Rp. 100.000 - 150.000 aan huur per dag (sommige bedrijven geven je 10-12 uur huur per dag, terwijl andere je 24 uur geven), en APV modellen van Japanse makelij - een veelvoorkomend type auto in Bali - worden aangeboden voor ongeveer Rp. 150.000 – 450.000 afhankelijk van het autoverhuurbedrijf. Hoe langer je huurt, hoe goedkoper het tarief.

Je kunt met gemak een verhuurbedrijf vinden in de grote toeristische gebieden zoals Kuta, Seminyak, Sanur of Ubud, maar het is een stuk eenvoudiger om het te regelen bij het hotel waar je verblijft. Het stijgende aantal gestolen auto's maakt de lokale bevolking terughoudend in het verhuren van hun auto's, zelfs aan toeristen. Sommige verhuurbedrijven eisen je paspoort als onderpand en hoewel de prijs hoger ligt wanneer je huurt vanaf je hotel (misschien slechts Rp. 100.000-150.000 hoger), kan het je wel veel problemen besparen.

Als je een auto huurt, controleer dan op bestaande schade. Vraag het verhuurbedrijf de eventuele schade te noteren op de factuur om valse claims te voorkomen. Een verzekering zal de prijs verhogen, maar het geeft niet echt 100% dekking als de auto beschadigd is. Vraag eerst naar de verzekeringsvoorwaarden bij de autoverhuurbedrijven alvorens akkoord te gaan met de betaling.

Nu je klaar bent met de verhuur, is daadwerkelijk rijden de volgende stap. Verkeer in Bali kan erg chaotisch zijn. Neem altijd je internationale rijbewijs mee, het is illegaal om zonder rijbewijs rond te rijden. Vergeet ook niet het verhuurbedrijf te vragen om de originele autoregistratie. Rijd liever niet rond in Kuta of Seminyak tijdens het hoogseizoen (Juni-Augustus) en piekseizoen (tijdens feestdagen en kerstmis), en ga niet naar Uluwatu want de wegen zitten compleet vast.

Als je liever niet rijdt, huur dan een auto met een chauffeur. Een dergelijk rijpakket - de kosten liggen normaal gesproken rond de Rp. 500.000 - is inclusief chauffeur en benzine voor pakweg 10-12 uur rijden (extra uren worden doorberekend). BCR en Trac zijn twee bekende autobedrijven met een betrouwbare dienstverlening maar de prijs kan hoger liggen vanwege hun reputatie.

Brommer verhuur
Rijden op een brommer is beste en makkelijkste manier om rond te reizen. Ze zijn eenvoudiger te huren en ideaal om door het verkeer te komen. Zorg dat je altijd naar een nationale standaardhelm vraagt en draag deze altijd voor je eigen veiligheid. Neem altijd je internationale rijbewijs mee. Zorg dat je op de hoogte bent van de verkeersregels en de route voor je gaat rijden zodat je niet door de politie wordt aangehouden.

Taxi
Blue Bird (+62361701111 - de pastelblauw gekleurde taxi met een vliegende, blauwe vogel als logo in maritieme kleurstelling op het dak van de auto) is het meest betrouwbare taxibedrijf in Bali, maar is niet overal aanwezig, met name in de avond. De meest eenvoudige manier om een taxi te krijgen is hun nummer te bellen en ze te verzoeken je op te halen bij het hotel. Als je een taxi huurt van een andere maatschappij, vraag dan naar een meter, anders moet je altijd onderhandelen alvorens in te stappen. Voor een schatting van de prijs van één bestemming naar een andere kun je het beste informeren bij het hotelpersoneel.

Openbaar vervoer
Reizen met het openbaar vervoer is niet aan te raden omdat er geen betrouwbaar reisschema bestaat. Maar als je veel tijd hebt en je wilt de voornaamste bezienswaardigheden bekijken aan de hoofdweg van Bali, de Bypass Ngurah Rai, dan zou je één van de grote, blauwe "Sarbagita" bussen kunnen nemen. Dat is een goedkope manier om rond te reizen en de ideale manier om een indruk van het lokale leven te krijgen.

Je kunt een lange wandeling maken in het Nusa Dua BTDC gebied, voorbij het prachtige strand van Sanur, en het lokale dorpje van Batubulan ontdekken voor slechts Rp. 3.500. Een andere interessante busroute start vanaf het culturele park Garuda Wisnu Kencana en eindigt in de hoofdstad van Denpasar. Deze route gaat langs vele niet-toeristische gebieden waardoor je het echte, lokale leven van Bali kunt ervaren.

Motor taxi
Als je een brommer rijden te gevaarlijk vindt kun je voor een motor taxi kiezen, of "ojek" zoals de lokale bevolking deze noemt. De chauffeurs zijn voornamelijk te vinden op de straten van Kuta, Ubud, Seminyak en Sanur en bieden je “transport, mister… transport”. Je hoeft ze niet te zoeken, ze vinden jou wel. Zorg wel dat je eerst afdingt voordat je achterop de motorfiets stapt. Of download een applicatie genaamd 'Go-Jek', waarmee je goedkope ritjes naar plaatsen in het zuiden kunt krijgen (Nusa Dua, Jimbaran, Seminyak, Kuta en Sanur). Gebruik deze app ook om eten te bestellen.

App-based transportdiensten
Ondanks dat dit voor een enorme controverse in lokaal transport in Bali zorgde, want hun diensten zijn veel goedkoper dan een taxi, zijn de app-based transportation services ook hier beschikbaar. Hoewel het aan jou is of je wel of niet gebruik maakt van de service, moet je een aantal dingen weten als je ervoor kiest om dit wel te doen. Als eerste is het belangrijk om de naam van de chauffeurs te onthouden en hem bij naam te roepen en niet de naam van de app, omdat zij de consequenties moeten dragen als ze betrapt worden door lokale chauffeurs. Ten tweede moet je weten dat ze niet in toeristische gebieden rijden. Ik stel voor dat je de chauffeur vraagt om te wachten of noteer zijn nummer en vraag of hij je op een bepaald tijdstip op kunt halen in plaats van de app te raadplegen. Tot slot, in sommige gebieden, zoals Tanjung Benoa, zul je waarschijnlijk geen chauffeur kunnen vinden. Als dat het geval is is het handig om het nummer van Blue Bird te hebben ( 62 361 701111) om een taxi ritje te bestellen.

Toeristenbus
Eenvoudig, handig en comfortabel. De toeristenbus brengt je naar alle grote toeristenbestemmingen in Bali. Kura-Kura Bus biedt betaalbare tickets voor toeristen naar bestemmingen in de omgeving zoals Kuta, Seminyak, Sanur, Jimbaran, Nusa Dua, Uluwatu en Ubud met tarieven vanaf Rp 20.000. Perama brengt je naar verre bestemmingen als Lovina, Amed, Kintamani en je kunt direct aansluiten met een bootovertocht naar nabij gelegen eilanden als Lombok, Gilis, en Nusa Lembongan. Een ophaaldienst is ook verkrijgbaar tegen betaling.

Suggestie of feedback?

Meer in Bali

Bekijk alle tips

Veiligheid Bali

“Bali wordt gezien als de meest veilige bestemming van Indonesië, maar toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.”

Luchthaven Transfer Bali

“Het kan een uitdaging zijn om van het vliegveld naar je bestemming in Bali te komen omdat er geen openbaar vervoer is dat het vliegveld verbindt met de nabij gelegen regio's, maar er zijn altijd opties beschikbaar.”

Do's & Don'ts in Bali

Doen als je in Bali bent: