Alicante

Openbaar vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Francisca Maciá

Een van de leukste dingen van Alicante is dat je de stad al lopend kunt ontdekken – zelfs het strand ligt op steenworpafstand van het Oude Kwartier. Wandelen is echt de beste manier om alle leuke plekken in de stad te zien. Maar als je toch het openbaar vervoer wilt gebruiken, dan vind je hieronder meer informatie over bussen, trams en taxi’s.  

Bus
De bus is een uitstekend vervoersmiddel: je hebt tijdens de rit mooie uitzichten op de stad, en de bus is milieuvriendelijk.

De busdienst in Alicante heet TAM, en dat staat voor Transporte Alicante Metropolitano (Grootstedelijk Transport van Alicante). Er zijn twee TAM-kantoren in het centrum; nabij de Centrale Markt, op Calle Díaz More 6, en er ligt nog een kantoor dicht bij de Haven, in het Centrale Busstation van Alicante (op Muelle de Poniente).

Een gewoon kaartje kost €1,45 en kan je in de bus zelf kopen. Buschauffeurs geven tot aan €10,- wisselgeld terug. Als je denkt dat je de bus een aantal keer zult gebruiken tijdens je vakantie, is het wellicht een goed idee om een oplaadbare kaart te kopen, genaamd Móbilis. Je kunt zo’n oplaadbare kaart kopen in het TAM-kantoor, en je kunt hem zowel in de bus als in de tram gebruiken. De kaart kost €2,- (€4,- als je hem wilt laten personaliseren met een foto), en je kunt er dus geld op zetten afhankelijk van hoeveel ritten je wilt maken. Een enkel kaartje kost €1,45, maar je kunt een 10-ritten Móbiliskaart kopen voor €8,70, of een 30-ritten Móbiliskaart voor €26,10.

Een goed alternatief voor de Móbiliskaart is de ‘Alicante Tourist Card’. Deze kaart is beschikbaar in drie varianten: een 24-uurs kaart voor €13,-, een 48-uurs kaart voor €16,- en een 72-uurs kaart voor €18,- (zonder extra kosten voor de kaart zelf). Deze kaarten zijn te koop bij kiosken en estancos (Spaans voor tabakswinkels).

De reguliere buslijnen rijden van 6.30 tot 22.30 uur, maar er zijn ook een aantal nachtbussen (03N, 21N, 22N, 23N, 24N), en een speciale bus die de hele dag door naar het vliegveld rijdt (C6).

Er is een app die je realtime op de hoogte houdt over de bussen met informatie en meldingen, genaamd ‘Alicante Bus’. Je kunt hem op je telefoon downloaden, en je kunt ook meer informatie over het openbaar vervoerssysteem van Alicante vinden op de website van Vectalia.

Tram
Het tramnetwerk in Alicante bestaat momenteel uit vier lijnen, maar het netwerk wordt steeds verder uitgebreid. Er is een kustroute met fantastische uitzichten, en er is ook een tram die je van het centrum van Alicante naar Benidorm brengt in slechts 70 minuten.

Het grootstedelijk gebied omvat ook nabijgelegen steden zoals San Vicente del Raspeig, Campello en San Juan. In het centrum van Alicante liggen slechts drie stations. In het grootstedelijk gebied kun je trams en bussen combineren, en je kunt binnen één uur gratis overstappen.

Gewone kaartjes kosten €1,45. Deze kun je kopen bij de automatische ticketsmachines in de tram (het menu is ook in het Engels beschikbaar), bij TRAM-stations, kiosken en tabakswinkeltjes. Je kunt ook een Móbiliskaart of een Tourist Card gebruiken om met de tram te reizen (zie de informatie onder het kopje ‘Bus’ hierboven). Als je verder dan het grootstedelijk gebied wilt reizen – nog verder dan Campello – heb je een speciaal kaartje nodig.

Het grote tramkantoor en de klantenservicevestiging liggen in Luceros, op Plaza de los Luceros. Alle tramstations zijn toegankelijk voor lichamelijk gehandicapten.

Tramstations in het stadscentrum

  • Luceros - op het Luceros-plein.
  • Mercado - vlak bij de Centrale Markt, op de hoek van Avenida Alfonso X El Sabio en Rambla Méndez Núñez.
  • MARQ-Castillo - tussen het MARQ-museum en het Kasteel van Santa Bárbara, op Plaza del Doctor Mas Magro.

Tramlijnen
L1 - Van Luceros naar Benidorm (kustlijn)
L2 - Van Luceros naar San Vicente del Raspeig
L3 - Van Luceros naar El Campello (kustlijn)
L4 - Van Luceros naar Playa de San Juan

Trams rijden van 5.30 tot 23.30 uur. Het is verstandig om je kaartje bij je te houden aangezien je deze nodig hebt om enkele stations te verlaten. Kijk op de website voor meer informatie.

Taxi
De taxi is een handig vervoersmiddel als je korte afstanden af moet leggen in Alicante, en een taxirit is ook niet zo duur. Taxi’s in Alicante zijn wit, en hebben een opvallende sticker met de naam van de taxidienst.

Radio Tele Taxi en Eurotaxi zijn de grote taxibedrijven van Alicante. Alle normale ritten worden met een meter gemeten, maar je kunt een vast bedrag onderhandelen als je naar een speciale bestemming moet reizen. Als je bijvoorbeeld met een taxi van Alicante naar Benidorm wilt reizen, kun je een vast bedrag afspreken met de chauffeur.

Telefoonnummers taxibedrijven

Radio Tele Taxi
+34 965 101 611
+34 965 252 511

Eurotaxi:
+34 966 291 100
+34 637 959 978 (Engelstalig)

Suggestie of feedback?