Alicante

Wandeling

Jouw lokale TIX-gids: Francisca Maciá

Maak je klaar om Alicante te verkennen! Tijdens deze wandeling loop je van het moderne stadscentrum naar de kronkelende straatjes in het Oude Kwartier.

De wandeling begint op de Centrale Markt (1), de beste plek om lekker eten te kopen. Vanaf de markt loop je naar het bruisende Rambla de Méndez Núñez (2). Op nummer 29 ligt het Hogueras Museum (Fogueres) (3) – dit museum zou je echt moeten bezoeken als je meer te weten wilt komen over het meest belangrijke jaarlijkse evenement van Alicante, de San Juan Vreugdevuren. Op de hoek naast het museum sla je rechtsaf naar Calle Teniente Álvarez Soto, waar op het midden van de autovrije straat een vreemd verkeerslicht staat. Dit is het allereerste verkeerslicht van Alicante (4)! Loop hierna door naar het Theatro Principal (5), een prachtige neoklassiek gebouw uit de late 19e eeuw. Loop verder over Calle Castaños (6) – dankzij de vele bars is dit een leuke plek om ’s avonds een drankje te doen. Van Calle Castaños ga je naar Calle Girona (7), een traditioneel winkelgebied en dé plek om kleding en schoenen te kopen. Loop nu verder totdat je aankomt bij het Puerta de San Francisco-plein (8). Vanaf deze plek kun je doorlopen naar Avenida Maisonnave (9) als je meer wilt winkelen, of je kunt even op het plein blijven en in de schaduw zitten, of een drankje bestellen in de bar op het plein. De bar stamt uit de 16e eeuw.

Wanneer je je batterij weer wat hebt opgeladen, ga je naar Calle de San Francisco, en loop je over de levendige Mushroom Street (10) waar nog meer winkels en leuke restaurants liggen – dit is wellicht een goede plek om even te lunchen. Loop deze straat verder af totdat je het Plaza Portal de Elche (11) bereikt. Je kunt bij Soho Parc (12) even tussen de grote oude bomen een koffietje drinken, voordat je het oude gedeelte van de stad binnenwandelt.

Na het rustmomentje loop je door het park, en sla je linksaf op Rambla de Méndez Núñez en weer meteen rechstaf op Calle Mayor (13). Blijf rechtdoor lopen totdat je aankomt bij Plaza de la Santítisima Faz (14). Rechts zie je de achterkant van het stadshuis (15). Loop door een van de zuilengangen om de façade van het overheidsgebouw vanaf het Stadhuisplein te bewonderen. Loop daarna terug naar de Saint Nicolás Co-Kathedraal (16). Neem Calle de San Agustín naar Plaza Quijano (17). Nu sta je in het hart van het Oude Kwartier, en op steenworpafstand van de pittoreske buurt El Barrio de Santa Cruz (18). Wandel over Calle Maldonado totdat je de overblijfselen van de Moorse stad (19) uit de 12e eeuw ziet. Iets verderop zie je de gotische Santa Maria Basiliek (20) en het Museum voor Hedendaagse Kunst (21) dat er vlak vóór ligt.

Loop over Calle Villavieja, sla aan het einde rechtsaf om de andere kant van de Santa Maria Basiliek te bewonderen. Loop dan verder naar Plaza Paiseito Ramiro (22), een lieflijk plekje met tuinen waar je even kunt rusten. Op deze plek zie je de zonnewijzer van de basiliek, en heb je een mooi uitzicht op het strand van Postiguet (23).

Wanneer je er weer klaar voor bent, loop je over het plein naar het strand, de stad achter je latend. Wandel over Avenida Juan Bautista Lafora totdat je aankomt bij de lift die je naar het Kasteel van Santa Bárbara (24) brengt. Ga naar de top van de berg Benacantil (25), en geniet van de mooiste uitzichten over Alicante en de baai.

Suggestie of feedback?