Vancouver

Openbaar vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Kassia Byrnes

Tarieven
Vancouver heeft een zeer overzichtelijk systeem wat betreft tarieven, en dat is bijzonder handig als je van plan bent om meerdere ritjes met verschillende soorten openbaar vervoer te maken. Je kunt op sommige locaties een kaartje kopen bij een verkoopbalie, of bij de ticketmachines die bij de ingang van alle SkyTrain en SeaBus-stations staan. Als je de exacte hoeveelheid contant geld op zak hebt, kun je ook een buskaartje kopen wanneer je op de bus stapt. Je hoeft je vervoersbewijs na aankoop niet te valideren.

Met een enkel kaartje/tarief kun je zo vaak als je wilt overstappen binnen 90 minuten. Je kunt zelfs even een kleine boodschap doen en verder reizen, als je het openbaar vervoer maar weer instapt binnen de 90 minuten en je rit afrondt binnen 2 uur na aankoop van het kaartje. Houd wel rekening met de ‘zones’ waar je doorheen reist, en zorg ervoor dat je het juiste kaartje koopt voordat je gaat reizen, aangezien de poortjes bij je bestemming misschien niet opengaan als je over een zonegrens bent gereisd die niet was inbegrepen in je kaartje.

Met een Day Pass (dagpas) kun je onbeperkt reizen met de SkyTrain, bus en de SeaBus-lijnen tot het einde van de dag waarop je het kaartje hebt gekocht. Dit is een hele goede optie als je in één dag veel verschillende plekken wilt bezoeken. Een Day Pass voor volwassenen kost $10,-, dus bereken het aantal ritjes en enkele kaartjes die je zou moeten kopen om zeker te weten dat de Day Pass goedkoper is. Een maandpas, voor tussen de $93,- en $172,-, afhankelijk van het aantal zones, is ook een goede optie voor reizigers die langere tijd in de stad zullen doorbrengen en veel sightseeing willen doen.

Reizigers die van plan zijn om het openbaar vervoer veel te gebruiken, zijn wellicht het meest gebaat met een Compass Card. Deze oplaadbare kaart koop je één keer aan voor $5,-, en je krijgt alle voordelen die inbegrepen zijn in de Day Pass, én je kunt de kaart opladen met een vastgesteld tarief van $5,- of meer. Het geld verloopt overigens ook nooit. Je moet met de kaart in- en uitchecken bij elk soort openbaar vervoer dat je gebruikt, en het tarief van de rit wordt automatisch afgeschreven van je kaart.

SkyTrain
Dit is de geautomatiseerde snelle metroservice van Vancouver. Er zijn drie lijnen die zowel bovengronds als ondergronds rijden: de Expo-lijn, Millennium-lijn en de Canada-lijn. De treinen rijden vrij vaak en vertragingen komen slechts zelden voor.  

De Expo-lijn rijdt twee routes, beide routes stoppen bij het Gastown Waterfront Station aan de ene kant, maar hebben King George of Production Way-University Station als laatste halte aan de andere kant. Deze lijn verbindt min of meer de buitenwijken Burnaby en Westminster met de stad. Tijdens de spits rijdt deze trein elke 2 tot 3 minuten, en buiten de spits elke 3 tot 5 minuten, afhankelijk van het moment van de dag.

De Millennium-lijn rijdt buiten het stadscentrum, maar er zijn enkele stations waar je kunt overstappen op de Expo-lijn. De Millennium-lijn rijdt van VCC-Clark Station naar Lafarge Lake-Douglas Station. Dit is overigens een goede lijn om te onthouden als je van plan bent om een uitstapje te maken naar het populaire Coquitlam-gebied. De treinen rijden elke 3 tot 4 minuten tijdens de spits, en ongeveer elke 10 minuten buiten de spitsuren.

De Canada-lijn rijdt ook twee routes van het Waterfront Station naar het YVR-vliegveld of Richmond-Brighouse. Dit is de makkelijkste manier om van of naar het vliegveld te reizen met het openbaar vervoer, en deze lijn verbindt ook de populaire buitenwijk Richmond met de stad. Treinen rijden elke 6 minuten tijdens de spitsuren, en ongeveer elke 20 minuten buiten de spits.

West Coast Express
Deze trein rijdt van Waterfront Station in Downtown Vancouver naar Mission. De trein stopt tussendoor slechts bij enkele haltes, en is erg handig voor reizigers die een uitje naar een plek buiten de stad willen maken. De trein rijdt veel minder vaak; overdag op doordeweekse dagen rijden slechts vijf treinen deze route, en er zijn drie TrainBus-opties in de ochtend en in de namiddag. De TrainBus rijdt dezelfde route, maar dit is een bus in plaats van een trein.

Bus
De bus is niet altijd zo betrouwbaar als de SkyTrain, maar het is wel een goede manier om door Vancouver te reizen. De bus stopt op alle plekken tussen de grote SkyTrain-haltes in en rondom de stad. De diensten zijn verschillend maar rijden wel de hele dag door, dus neem een kijkje op de Translink Trip Planning-tool om zeker te weten dat je de juiste bus pakt.

SeaBus
De veerdienst van Vancouver, de SeaBus, vaart over slechts één route en heeft twee stops, en is daarmee de makkelijkste manier om van Downtown over de Burrard Inlet te varen, naar Noord-Vancouver. De SeaBus heeft een stop bij het Waterfront Station in Gastown en Lonsdale Quay in Noord-Vancouver. De veerdienst is alleen geschikt voor passagiers, fietsers en automobilisten kunnen over de brug naar Noord-Vancouver rijden. De pont vertrekt elke 12 minuten tijdens de spitsuren en elke 15 minuten buiten de spits, en er kunnen 400 passagiers aan boord. De dienst start om 6.00 uur op doordeweekse dagen, om 7.00 en 8.00 uur zaterdag en zondag, en de vaardienst stopt zo rond 21.00 uur ’s avonds. De oversteek duurt ongeveer 15 minuten. Bij de Waterfront Terminal kun je overstappen op de SkyTrain en de West Coast Express.

Je kunt je reis met het openbaar vervoer van Vancouver plannen met de Translink Reisplanner.

Suggestie of feedback?