Sevilla

Openbaar vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Heidi Mackenzie

De meeste grote bezienswaardigheden liggen in het centrum van Sevilla. Je kunt het merendeel van de stad makkelijk te voet verkennen. Als je naar plekken buiten het centrum wilt reizen, of als je je gewoon iets sneller door de stad wilt verplaatsen en hiervoor het openbaar vervoer wilt gebruiken, dan heb je keuze uit enkele verschillende opties.

Bus en tram
Er zijn twee handige openbaar vervoersmiddelen in Sevilla: de bus en de tram. Het busnetwerk is uitgebreid, en de meeste bussen vertrekken van het Ponce de Leon-station of het Plaza de Armas-station. Bussen C3 en C4 rijden over de ringweg, en dat kan handig zijn als je naar de andere kant van de stad moet reizen. Je kunt in de bus zelf een enkel kaartje kopen ter waarde van €1,40, of je kunt een tarjeta (‘kaart) kopen bij een kiosk waar je geld op kunt zetten, en die je in de bus tegen de scanner moet houden. Je kunt kiezen uit een kaart voor enkele busreizen of, als je moet overstappen, een kaart voor reizen waarbij je moet overstappen. Een kaart kost €1,50 maar dit bedrag wordt gerestitueerd. Wanneer je je kaart hebt opgeladen kost een enkele rit €0,69, en een rit met een overstap kost €0,76. Op de stations Ponce de Leon en Plaza de Armas vind je kiosken waar je zo’n kaart kunt kopen, maar deze zijn tijdens de lunch gesloten. Je kunt ook kiezen voor een toeristenkaart (‘tarjeta turística’) waarmee je voor €5,- één dag onbeperkt kunt reizen, en met een kaart van €10,- kun je drie dagen onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer.

De tram rijdt niet naar veel bestemmingen, en de route is maar zo’n 1,5 kilometer lang, maar het kan handig zijn, afhankelijk van waar je naartoe wilt reizen. De tram vertrekt van Plaza Nueva, rijdt langs de Kathedraal van Sevilla, en eindigt bij het San Bernardo-station. Je kunt een ticket kopen op het station voor €1,20.

Je kunt de bus- en tramroutes bekijken op de Tussam-website.

Trein
Er zijn ook veel intercitytreinen en treinen die naar nabijgelegen steden rijden vanaf het Santa Justa-station en het San Bernardo-station. De treinen rijden niet altijd op regelmatige tijden, dus het is slim om vooraf de actuele vertrektijden op te zoeken op de Renfe-website. Het is ook verstandig om vooraf je ticket te kopen op de website, ze zijn dan namelijk goedkoper.

Fiets
Sevilla heeft ook een openbaar fietsverhuursysteem genaamd Sevici. De fietsverhuur is voornamelijk gericht op de inwoners van Sevilla. Als je als toerist een fiets wilt huren, moet je een kort abonnement afsluiten (Short Term Subscription). Hierbij moet je een borg van €150,- betalen met je bankkaart. Je kunt het abonnement bij een van de machines bij de verhuurpunten in de stad afsluiten. Dan kun je voor vrij weinig geld een fiets huren. De eerste 30 minuten zijn gratis, daarna betaal je per uur een kleine vergoeding.

Taxi
Er rijden veel taxi’s door de stad, en er zijn speciale taxistandplaatsen bij grote bezienswaardigheden en pleinen. De taxi’s rijden met meters, afgezien van vaste tarieven als je naar het vliegveld wilt gaan, en taxiritten zijn niet erg duur.

Suggestie of feedback?