Nice

Openbaar Vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Yasmina Koshel

Wanneer je op een nieuwe plek bent, is het altijd goed om twee dingen te weten: waar je moet zijn en hoe je daar komt. Als je een toerist bent, zul je waarschijnlijk de meeste tijd door de stad wandelen en het openbaar vervoer bijna niet gebruiken, maar als je toch avontuurlijk bent aangelegd en onontdekte plekjes wilt bezoeken, dan staat in dit artikel alles wat je moet weten over de soorten openbaar vervoer in Nice.

Algemene informatie

  • Nadat je je kaartje hebt gevalideerd, kun je 74 minuten lang op elke bus of tram stappen met dit kaartje.
  • Stap pas in het openbaar vervoer als je een kaartje hebt gekocht en deze hebt gevalideerd, boetes voor zwartrijden kunnen namelijk oplopen tot wel €80,-. Buskaartjes moet je in de bus zelf valideren, en treintickets moet je valideren bij de machines in het treinstation.  
  • Bussen en treinen rijden niet altijd op tijd, dus houd rekening met vertragingen.  
  • Dankzij jaarlijkse stakingen ligt het openbaar vervoer op sommige dagen compleet stil. Deze stakingen komen eigenlijk altijd voor in mei en de herfst. Check dit vooraf online, en bereid je goed voor op je bezoek aan Nice!
  • Houd er rekening mee dat de vertrektijden van treinen en bussen anders zijn in het weekend en op feestdagen.
  • Als je van plan bent om een week of langer in Nice te blijven, kun je een reiskaart kopen voor bussen en trams, of een reiskaart speciaal voor treinen.
  • Kinderen, senioren, jongvolwassenen (18-25 jaar) en mindervaliden kunnen met korting reizen.  
  • Het openbaar vervoer rijdt niet na 23.00 uur op weekdagen en na 24.00 uur in het weekend.
  • De goedkoopste plek om een auto te huren is bij een van de autoverhuurbedrijven op het vliegveld.  
  • In Nice heb je keuze uit verschillende leuke, toeristische sightseeing-opties, zoals NiceCar-auto’s, het Nice toeristentreintje en de Hop-on Hop-off-bus.

Bus
De bus is een uitstekend vervoersmiddel als je naar kleinere buurtjes in Nice wilt reizen. Je vindt overal bushaltes, en de meeste buschauffeurs spreken (een klein woordje) Engels. De bus is bovendien een goed vervoersmiddel als je de noordelijke regio van Nice (Cimiez) wilt bezoeken, vooral als je niet echt een fan bent van hiken.

Taxi
In Nice hoef je meestal niet op zoek te gaan naar taxi’s. Op de een of andere manier weten ze jou altijd te vinden, vooral wanneer je in de buurt bent van toeristische hotspots. Taxi’s in Nice zijn betrouwbaar en erg handig, maar een ritje kan ook erg duur zijn.

Trein
Als je van plan bent om andere steden aan de Côte d’Azur te bezoeken, zul je wellicht de trein willen nemen. De trein is bovendien een snelle en comfortabele manier om te reizen. Als je van Nice naar Monaco reist, kun je van een schitterend uitzicht genieten. Je kunt ook een trein nemen naar Parc Phoenix en het CAP3000 winkelcentrum, of pak een trein naar het vliegveld als je de verkeersdrukte wilt vermijden.

Auto
Met de auto reizen, of een auto huren, is niet echt aan te raden, tenzij je van plan bent om rond te reizen in de Franse Rivièra en in verschillende steden wilt verblijven. Auto’s geven je veel vrijheid, maar het is lastig om een parkeerplek te vinden in Nice, en je auto parkeren kost ook veel geld. Als je toch een auto wilt huren, ga dan na of jouw hotel een parkeerplaats heeft.

Tram
Als je een toerist bent, zul je waarschijnlijk veel lopen om zo veel mogelijk van de stad in je op te nemen voordat je vakantie weer voorbij is. Toch is de tram een goed en comfortabel alternatief als je door de stad wilt reizen. De tram vertrekt ’s ochtends elke 4 minuten en ’s avonds elke 15-20 minuten, en hij rijdt door alle grote districten van Nice.

Veló Bleu
In Nice zijn er 175 fietsstations met in totaal zo’n 1750 fietsen. Je kunt dus zeggen dat je op elke hoek van de straat wel een fiets kunt huren. Het enige wat je moet doen is je telefoonnummer registreren (een Frans of internationaal nummer) en je creditcardnummer opgeven bij het station. Je kunt je ook registreren bij het Vélo Bleu-hoofdkantoor in het treinstation. Daarna kun je op elk moment van de dag zoveel fietsen huren als je wilt. Promenade des Anglais is bijvoorbeeld een fantastische boulevard om overheen te fietsen.

Uber
Uber is een populaire manier geworden om door de stad te reizen, vooral onder toeristen, maar het concept is nog vrij nieuw. Er zijn dus relatief weinig Uber-chauffeurs waardoor het vrij lang kan duren voordat er iemand beschikbaar is.

Betaalmethoden

  • Buskaartjes kun je in de bus zelf kopen, en moeten contant worden afgerekend (€1,50).
  • Trein- en tramkaartjes kun je bij de automatische ticketmachines kopen. Deze accepteren zowel contant geld als betaalkaarten (waar geen handtekening voor vereist is).
  • Taxichauffeurs accepteren enkel contant geld.
  • Je hebt een creditcard nodig om een Vélo Bleu-fiets te huren bij een fietsstation.
  • Wanneer je een auto of Vespa huurt, houd er dan rekening mee dat er een borg ter waarde van €100,- wordt afgeschreven, en dat het een maand kan duren voordat deze wordt teruggeboekt.  

Belangrijke Websites: 

Sightseeing voor toeristen: 

Suggestie of feedback?