New York

Praktische Tips New York

Jouw lokale TIX-gids: Gideon Levy
  1. De straten hebben nummers van het zuiden naar het noorden en Avenues gaan van het oosten naar het westen. Houston Street downtown is het equivalent van het straatnummer nul. Alle straten ten zuiden van Houston hebben namen.
  2. Aan het oosten zijn drie Avenues met namen. Van west naar oost gaat het: 5th, Madison, Park, Lexington, 3rd. Er is geen 4th avenue.
  3. Broadway gaat over de hele lengte van Manhattan, bijna geheel diagonaal. Op de kruispunten van Broadway en een grote avenue, vind je New Yorks beroemde pleinen: op de kruising Broadway en Park Avenue vind je Union Square, op Broadway en 5th Avenue vind je Madison Square, op Broadway en 6th Avenue vind je Herald Square en op Broadway en 7th Avanue vind je tenslotte de bekendste: Times Square.
  4. "Broadway" is een straat, maar het is ook een term voor het theater district van New York, dat rondom Broadway vanaf 42nd tot 53rd street te vinden is. Een "Broadway" theater is een theater met 500 of meer stoelen.
  5. Central Park heeft alleen kromme wegen. Wanneer iemand in het park zegt "daar rechtdoor"; dan hebben ze het mis. 
  6. De spits in New York is van half 7.00 tot 9.30 uur (piek tussen 8.00 en 9.00 uur) en van 17.00 tot 20.00 uur (piek tussen 17.30 en 19.00 uur). Probeer de metro tijdens deze piekuren te vermijden en wees voorbereid op veel snel wandelend publiek.
  7. Zorg ervoor dat je medicijnen voor spijsverteringsproblemen bij de hand hebt, wanneer je van karretjes op straat eet.
  8. New York heeft overal pinautomaten, dus als je de $2 transactiekosten voor lief neemt, is het veiliger om geen grote geldbedragen met je mee te nemen, en gewoon naar een pinautomaat gaat wanneer dat nodig is.
  9. Controleer je eigendommen altijd drie keer wanneer je uit de metro stapt. Spullen die in de metro achterblijven zie je nooit meer terug.
  10. Riskeer je leven niet door jezelf of je geliefde(n) in een metro te krijgen die bijna weggaat. Er komt altijd wel weer een volgende metro. Altijd.
Suggestie of feedback?