New York

Openbaar vervoer New York

Jouw lokale TIX-gids: Gideon Levy

Je moet de metro van New York zien als de bloedsomloop van de stad. Vijf miljoen mensen per dag worden hierdoor vervoerd. De metro loopt 24 uur per dag, 7 dagen per week en is al meer dan 100 jaar in gebruik om de New Yorkers te vervoeren. Dit is DE manier om New York te beleven.

Er zijn 5 grote metrolijnen die met kleuren aangeduid worden. Daarbinnen zijn tot 4 metroroutes die met een letter of een nummer worden aangeduid. Naast de vijf grote metrolijnen zijn er 4 kleinere lijnen die door de stad heen lopen en vooral Brooklyn en Queens aandoen, en twee shuttle services met een enkele stop, waarover je je verder geen zorgen hoeft te maken. Elk van deze lijnen, letters en nummers splitsen zich af, komen bij elkaar, kruisen elkaar, staan met elkaar in verbinding, en gaan in elkaar over op 1194 km spoor. 

Verward? Dat kan, wij zijn soms ook in de war. 

Het eerste wat je zou moeten doen is een metrokaart van New York City pakken bij het station of online te downloaden.

Bestudeer deze kaart grondig. Weet welke metrolijn of lijnen bij jouw hotel uitkomen en volg dan de volgende instructies:

  • Als je minstens drie dagen in New York verblijft, dan koop je een onbeperkte kaart voor 7 dagen voor $31. Zorg ervoor dat je het bij de hand hebt en er geen vouwen of krassen in komen en je hem uit de buurt houdt van magneten. 
  • Maak je geen zorgen als je de kaart meerdere keren door de lezer moet halen, dit gebeurt ons allemaal.
  • Je moet waarschijnlijk minstens eenmaal overstappen om naar bepaalde bestemmingen te gaan. Probeer een route uit te zoeken waarbij je maximaal één keer hoeft over te stappen. 
  • Vraag de weg wanneer je met de metro gaat. New Yorkers vinden het fijn om advies te geven, en wanneer je geluk hebt zal je tot vier of vijf locals zien discussiëren over welke route het handigste en het meest efficiënt is.
  • Wanneer je een lokale New York City bus neemt, wees er dan op voorbereid dat deze zich zeer langzaam door het verkeer beweegt.
Suggestie of feedback?