Los Angeles

Openbaar vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Douglas Weissman

Los Angeles is, zowel met de auto als het openbaar vervoer, een lastige stad zijn om te navigeren. Een aantal van de grootste toeristische plekken zijn makkelijk te bereiken met een dagpas voor de Hop-On-Hop-Off bus die langs de bezienswaardigheden van de stad rijdt. Maar met de bus reizen is niet echt de manier om Los Angeles te ervaren, het is beter om jezelf meer dan een dag onder te dompelen in de lokale cultuur en lifestyle. De drie grootste vormen van openbaar vervoer zijn de metro, bussen en rideshaping apps. Gebruik taxi's sporadisch want ze zijn vrij duur als je door de stad moet reizen, dus je kunt deze het beste vermijden. Als je graag een auto voor een dag zou willen huren, kun je een car-share service gebruiken zoals Zipcar of Turo.

Metro

De metro van Los Angeles is in de laatste vijf jaar ontzettend verbeterd, de 12-kilometer lange Santa Monica Lijn werd in 2016 geopend en rijdt van Union Station tot aan het strand. Als je in Hollywood, Downtown, North Hollywood, Santa Monica of in een deel van Wilshire Boulevard verblijft, is de metro goed bereikbaar. De gemakkelijk te onthouden kleuren van de verschillende lijnen maken het reizen ook eenvoudig. Maar de reistijd die het kost om de stad te doorkruisen vanuit Pasadena of Long Beach kan een groot deel van je dag in beslag nemen, dan is een ander type vervoer misschien toch een betere optie.

De Rode Lijn verbindt North Hollywood met Union Station. Deze lijn heeft ook stations in het belangrijkste Hollywood-gebied, Los Feliz en Downtown, zoals Pershing Square, en het Disney Concert Hall. De Paarse Lijn reikt van Union Square tot Koreatown, en zal in 2024 zijn uitgebreid tot aan de University of Los Angeles California in Westwood. Je kunt kaartjes kopen bij de machines in het metrostations. Er loopt ook vaak metropersoneel rond dat je kan helpen met het aankopen van een ticket. Je kunt tickets kopen voor een enkele reis, of tickets die een hele dag of week geldig zijn. Er geldt een $1,- toeslag voor een herbruikbaar kaartje bij je eerste rit, bovenop de prijs van de rit. Voor meer informatie over de Los Angeles Metro, en de routes van de verschillende lijnen, kun je op de website kijken. Doordeweeks rijden veel metro’s van 4.00 uur ‘s ochtends tot middernacht, maar de dienstregeling hangt af van de lijn. Op zaterdag rijden alle metro’s tot 2.00 uur ‘s nachts. Onthoud dat je altijd je kaartje langs het tourniquetpoortje moet halen voordat je de metro inloopt, anders riskeer je een hoge boete.

Bussen

Het meest gebruikte en snelste bussysteem in Los Angeles staat bekend als de Oranje Lijn. De bussen doorkruisen de San Fernando Valley via de route waar voorheen het treinspoor lag. Het is echter onwaarschijnlijk dat je met de Oranje Lijn zult reizen, aangezien de meeste bezoekers van Los Angeles niet naar de gebieden in de Valley gaan waar de Oranje Lijn rijdt. De Metro Rapid Bus en Santa Monica Blue Bus rijden alleen in de Santa Monica-buurt. Oranje bussen hebben routes die verschillende bestemmingen in heel Los Angeles met elkaar verbinden. De bussen maken frequente stops, en de routes verschillen per wijk en per lijn. Zilveren bussen rijden tussen East LA en Downtown, en stoppen niet bij de plekken in Los Angeles waar bezoekers graag naartoe willen. Groene bussen rijden alleen in de wijk Culver City, terwijl de Witte en Blauwe bussen – beter bekend als DASH – voornamelijk vaste routes rijden rondom Los Angeles, in plaats van dat ze lineair de straten afrijden. Je vindt kaarten, routes en dienstregelingen op:

Alle buslijnen rijden op vrijdag en zaterdag tot 2.00 uur ’s nachts, waardoor werkende Angelino’s en stadsontdekkers meer tijd hebben om van het nachtleven in Los Angeles te genieten.

Rideshare / Car Share

Ridesharing is tegenwoordig een makkelijke manier om in Los Angeles te reizen, vooral wanneer je naar een nabijgelegen buurt wilt gaan. Veel Angelino’s gebruiken zelfs liever een rideshare in plaats van dat ze een uur lang naar een parkeerplaats moeten zoeken, of een torenhoog bedrag moeten betalen voor een parkeerplekje in een luxe buurt. De meest gebruikte ridesharing apps zijn Uber en Lyft. Nog een goede app is Curb, waarmee je een pick-up kunt inplannen en die nooit de ritprijs verhoogt wanneer het druk is. Dat is een grote plus wanneer als je tijdens de spits moet reizen. Ridesharing kan een goedkopere optie zijn dan taxi’s, en een rideshare zet je altijd precies af bij je bestemming, zo loop je nooit de verkeerde kant op, en hoef je niet 15 minuten te wachten op de verkeerde bus. Ridesharing is ook een goede optie als je van plan bent om uit te gaan in de stad.

Car-sharing, het huren van een auto voor een bepaalde tijd, kan een evenzeer bevrijdende ervaring zijn in Los Angeles. Je hoeft namelijk niet een auto te huren voor de gehele periode dat je in de stad bent. Door je aan te melden voor Zipcar of Getaround kun je een auto per uur huren en kun je op je gemak rondrijden, zo ben je niet afhankelijk van anderen. Dit kan overigens ook goedkoper zijn dan verschillende rideshares door de stad te nemen. Met car-sharing kun je de auto, wanneer je klaar bent, parkeren op een speciale parkeerplek, zo hoef je ook geen moeite te doen om een parkeerplaats bij je verblijfplek te vinden.

Suggestie of feedback?