Lissabon

Restaurants

“De Portugese bevolking is erg trots op hun eigen keuken en ik leerde dat een Portugees vooral het eten zou missen (na hun familie) als ze zouden vertrekken. Lokale restaurants zien er van buiten vaak niet interessant uit maar laat dit je oordeel niet beïnvloeden, het zegt niets over de kwaliteit van het eten.”

- Katy woont al sinds 2008 in Lissabon

Portugal heeft een fantastische authentieke keuken te bieden en restaurants met Portugese keuken zijn ruim in de meerderheid. Er wordt (erg) veel olijfolie gebruikt, vis is nagenoeg altijd gegrild en groenten worden nog wel eens overgekookt maar nu ik er een tijd woon, ben ik ervan gaan houden en mis ik het als ik niet thuis ben.

Naast de vele Portugese restaurants in de hoofdstad worden ook keukens van Italië en India (vreemd genoeg vaak in hetzelfde restaurant) vertegenwoordigd en vind je hier enkele Japanse sushi en Argentijnse steak restaurants. Er zijn ook enkele Russische, Turkse en Mexicaanse restaurants te vinden maar die zijn op één hand te tellen.

Wat betreft uit eten gaan, dit is een belangrijk deel van de sociale cultuur van deze stad en je zult vaak grote groepen vrienden en familie vinden in restaurants om speciale gelegenheden te vieren. Er zijn specifieke restaurants die door de lokale bevolking bezocht worden in elk district van de stad maar enkele die ik aan kan raden zijn Principe do Calarhiz in ChiadoO Pitéu da Graça in Graça en António in Picoas nabij Saldanha.

Eén ding dat ik hier heb geleerd is dat eten met enkel je vork als onbeleefd wordt gezien. Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Portugal. Men laat hooguit een handjevol kleingeld achter te laten zelfs als het slechts enkele centen zijn. Ik probeer meestal minstens 10% achter te laten maar de lokale bevolking stelt dit niet op prijs.

De streekgerechten variëren uiteraard door het land heen maar het meest voorkomende gerecht in Lissabon is de porco alentejano (dat is varkensvlees in blokjes met mosselen geserveerd in een speciale saus); de bitoque (een steak geserveerd in saus met een ei en frietjes die je in de saus moet dippen); en verschillende soorten gegrilde vis. Zwart varken kom je ook op de meeste menukaarten tegen en wordt geserveerd als dunne steaks gebakken op een gril met olijfolie en heel veel knoflook.

Tot mijn favoriete gerechten behoren gegrilde dourada (zeebrasem) of robalo (zeebaars), secretos do porco preto (gegrilde varkensvlees steak) en bacalhau abras (kabeljauw taart). De pataniscas (kleine viscakes) met bonenrijst smaken ook erg goed als comfort food.

De Portugese bevolking houdt niet zo van erg pittig eten en houden het meestal bij de nationale gerechten. Indiase restaurants hebben hier dan ook vaak zeer milde curry's, wanneer je van pittig eten houdt zul je daar naar moeten vragen. 

Suggestie of feedback?

Meer in Lissabon

Bekijk alle tips

Activiteiten

“In Lissabon kun je veel activiteiten ondernemen, van wandelen door het historische centrum tot leren om te surfen of zeilen, gaan hardlopen of gewoon op het strand liggen. Als je interesse hebt in musea is daar ook een grote keuze in. Lissabon is een stad met een grote diversiteit die zich leent voor elke smaak en interesse.”

Bezienswaardig

“Lissabon heeft enorm veel te bieden en de moeilijkheid zit dan ook in het maken van keuzes, zeker als je krap in de tijd zit.”

Wijken

“De stad Lissabon is een heerlijke mengelmoes van districten, elk met een eigen markante persoonlijkheid variërend van de oudste (voor de aardbeving van 1755) tot het nieuwe en moderne gebied dat in de jaren '90 gebouwd werd. Eén van de hoogtepunten van de stad is dat er voor ieder wat wils is.”