Bezienswaardigheden in Boedapest

Schoenen op de Donaukade

“Dit monument is een aangrijpend aandenken aan een duistere tijd in de Hongaarse geschiedenis, en eert de slachtoffers van de Holocaust in Boedapest. ”

- Alexandra woont al sinds 2024 in Boedapest

Dit aangrijpende monument op de oever van de Donau, een paar bronzen schoentjes met de neus naar het water gericht, werd hier in april 2005 geplaatst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joden naar de oever van deze rivier gebracht, moesten ze hun schoenen uitdoen en werden ze doodgeschoten, waardoor ze voorover in het water vielen. Beeldhouwer Gyula Pauer en filmregisseur Can Togay hebben het monument ontwikkeld en uitgevoerd, en het is nu een grimmig aandenken aan een verschrikkelijke tijd.

TIP: Plaats een bosje bloemen in de schoenen als een teken van eerbied.

Suggestie of feedback?

Locatie

Adres: Id. Antall József rkp. | Openbaar vervoer: Kossuth Lajos Tér

Meer bezienswaardigheden in Boedapest

Bekijk alle bezienswaardigheden

Széchenyi Kuuroord

“Ontspan en laad jezelf helemaal op in de geneeskrachtige waters van een van de mooiste badhuizen in Boedapest uit begin 20e eeuw. ”

Szimpla Kert

“Deze aparte en excentrieke bar, dat als allereerste ruïnepub wordt aangemerkt, is een van de beste plekken in de stad om de alternatieve kant van Boedapest te ervaren.”

Vajdahunyad Kasteel

“Dit kasteel werd in 1896 gebouwd als tijdelijk monument, maar de schitterende architectuur sprak zo aan dat het werd bewaard voor volgende generaties. ”