Boedapest

Do's and don'ts

Jouw lokale TIX-gids: Alexandra Mackintosh

Do:

  1. Probeer pálinka: een typisch Hongaarse brandewijn met een kick. Dit lokale alcoholische drankje wordt als aperitief, digestief of zelfs bij het ontbijt gedronken, en heeft een aantal verschillende smaken. Ik raad je aan een pálinka van goede kwaliteit te zoeken, en vermijd dit drankje in clubs. Een gerenommeerd merk is Panyolai Pálinka. Als je verschillende variaties wilt proeven, dan moet je echt naar de centraal gelegen bar Abszolut Palinka gaan.
  2. Bezoek een thermaal badhuis. Budapest heeft een grote hoeveelheid badhuizen, variërend van Turkse baden (ga naar Rudas Bath) tot grootse Art Nouveau-stijl gebouwen (het Gellért Badhuis is hier een goed voorbeeld van).
  3. Probeer de lokale keuken. Gerechten zoals goulash (een stoofschotel met vlees) en lángos (gefrituurd deeg met zure room en kaas) zijn nationale favorieten.
  4. Geniet van het uitzicht! Boedapest is prachtig wanneer je het van bovenaf ziet, en gelukkig zijn er tal van uitzichtpunten vanwaar je een mooi zicht op de stad hebt. De Sint-Stefanusbasiliek, het Vissersbastion en de Gellértberg zijn de meest populaire plekken.
  5. Leer een paar woorden Hongaars. Hallo en – nog belangrijker – dankjewel kunnen zeggen in het Hongaars brengt je al heel ver, aangezien locals het vaak op prijs stellen als je probeert hun ingewikkelde taal te leren! Dankjewel is ‘köszönöm’ (keus-eu-neum); de makkelijkste manier om hallo te zeggen is ‘szia’ (see-ah).
  6. Bezoek een theatervoorstelling in een van de vele concerthallen: het Budapest Operetta Theater op Nagymező utca, en de iconische Hongaarse Opera zijn plekken die je moet bezoeken.
  7. Boedapest wordt steeds fietsvriendelijker, dus huur een fiets en ontdek de stad op twee wielen. Over het Margaretha-eiland fietsen is een ontspannen manier om van de stad te genieten.
  8. Bezoek de bijzondere ruïnepubs van Boedapest voor een unieke ervaring! Oude, verwaarloosde gebouwen krijgen een nieuwe bestemming door de transformatie, ze hebben vaak een aparte decor en er is meestal livemuziek om van te genieten.
  9. Heb wat muntgeld op zak voor het toilet, aangezien je voor openbare toiletten een kleine vergoeding moet betalen.
  10. Ga mee met een gratis wandeltour om meer over de stad te leren, en om tegelijkertijd een aantal beroemde bezienswaardigheden en attracties te zien.

Don't:

  1. Vergeet niet, wanneer je het openbaar vervoer gebruikt, je ticket te valideren. Dit wordt vaak vergeten, maar juist alle individuele vervoerskaartjes (niet de reiskaarten) moeten worde gevalideerd voordat je het openbaar vervoer gebruikt.
  2. Houd geen taxi aan op straat. Bewaar een paar telefoonnummers in je mobiele telefoon en bel een taxiservice – de wachttijd is nooit lang, en het is aannemelijk dat je de juiste ritprijs krijgt. Ik beveel Főtaxi, City Taxi of 6 x 6 Taxi aan. Je kunt ook de Taxify-app gebruiken (Uber werkt niet in Hongarije).
  3. Plan geen bezoek aan een museum op maandag. Of, in sommige gevallen, een restaurant! Veel zijn namelijk op maandag gesloten, dus check dit voordat je je dag gaat plannen.
  4. Maak je niet druk om kledingvoorschriften – veelal is er geen voorschrift! Boedapest is een onwijs nonchalante stad en, hoewel sommige plekken misschien een dresscode hebben, je kunt in de meeste gevallen je gewone kleding dragen.
  5. Maak je niet druk wanneer je het publiek langzaam en tegelijkertijd hoort klappen aan het einde van een optreden. Hoewel dit misschien vreemd lijkt, is dit de manier waarop men hun waardering laat blijken, en het betekent niet dat ze niet van de show hebben genoten!
  6. Gebruik niet de EuroNet pinautomaten. Je vindt deze overal in de stad, ook vaak in bars en clubs, maar probeer hier geen geld te pinnen aangezien de extra kosten veel hoger zijn dan bij andere geldautomaten.
  7. Maak je geen zorgen over het kraanwater in Boedapest. Het is compleet veilig om te drinken!
  8. Vergeet niet om in het weekend een tafel te reserveren in in een restaurant aangezien de beste restaurants vaak snel vol zitten. Bel het restaurant een paar dagen van tevoren op om een tafel te reserveren.
  9. Verlaat Boedapest niet voordat je ten minste één markthal hebt bezocht: je vindt veel verschillende markthallen in Boedapest, en ze zijn de perfecte plek om je onder de locals te begeven en de lokale keuken te proeven.
  10. Plan niet te veel dingen in weinig tijd. Hoewel er veel te zien en te doen is, is Boedapest een stad die je pas echt leert kennen als je niet gehaast bent – neem op voldoende momenten even een pauze.
Suggestie of feedback?

Meer in Boedapest

Bekijk alle tips

Openingstijden en Betalen

Openingstijden

Openbaar Vervoer

Boedapest is een kleine stad en is daarom al lopend goed te ontdekken. Desalniettemin heeft het ook een heel efficiënt vervoersnetwerk bestaande uit bussen, trams, metro’s en zelfs boten! Tijdens je verblijf zul je waarschijnlijk vooral de metro en de tram gebruiken, een combinatie van deze twee brengt je praktisch overal naartoe.

Luchthaven Transfer

Van het vliegveld naar het centrum van Boedapest reizen is snel en eenvoudig, en er zijn verschillende manieren om er te komen. Dit zijn de drie meest makkelijke manieren.