Boedapest

Openingstijden en Betalen

Jouw lokale TIX-gids: Alexandra Mackintosh

Openingstijden

Winkels in Boedapest zijn over het algemeen 7 dagen per week geopend, behalve kleinere, onafhankelijke winkeltjes en sommige grotere winkelketens. Winkels openen om 10.00 uur ’s ochtends en sluiten rond 21.00 uur ’s avonds, en blijven ook gedurende de middaguren open. Op zondag sluiten de meeste winkels een paar uur eerder, en op feestdagen zijn bijna alle winkels de gehele dag gesloten.

Munteenheid

De munteenheid van Hongarije is de Hongaarse Forint (HUF). Munten variëren van 5 tot 200 HUF; 500 HUF en meer zijn biljetten.

Tip: Biljetten met verschillende waardes lijken op het eerste gezicht op elkaar. Controleer altijd goed hoeveel geld je overhandigt, aangezien het weleens voorkomt dat een biljet van 2.000 en 20.000 met elkaar verwisseld wordt!

Sommige winkels, en voornamelijk winkels in toeristische gebieden, accepteren Euro’s. Maar de wisselkoers is vaak ongunstig en wisselgeld is altijd HUF.

Pinautomaten

Er zijn veel pinautomaten in de stad te vinden. Naast pinautomaten die door banken worden geëxploiteerd zijn er ook EuroNet pinautomaten. Het is beter om deze te vermijden, tenzij absoluut noodzakelijk, aangezien ze een ongunstige wisselkoers hanteren. Alle pinautomaten zouden Europese bankkaarten moeten accepteren, maar let op eventuele extra kosten.

Betalen met een bankkaart

Niet alle winkels en restaurants accepteren betalingen met een bankkaart, vooral de kleine winkels niet. Het is daarom altijd een goed idee om wat contant geld op zak te hebben. De plekken waar men wel kaarten accepteert, accepteren dan meestal buitenlandse creditcards en pinpassen. Wanneer je met een kaart betaalt, wordt er vaak gevraagd of je in HUF of de munteenheid van de kaart wilt betalen. Je kunt dan het beste voor HUF kiezen.

Suggestie of feedback?

Meer in Boedapest

Bekijk alle tips

Luchthaven Transfer

Van het vliegveld naar het centrum van Boedapest reizen is snel en eenvoudig, en er zijn verschillende manieren om er te komen. Dit zijn de drie meest makkelijke manieren.

Openbaar Vervoer

Boedapest is een kleine stad en is daarom al lopend goed te ontdekken. Desalniettemin heeft het ook een heel efficiënt vervoersnetwerk bestaande uit bussen, trams, metro’s en zelfs boten! Tijdens je verblijf zul je waarschijnlijk vooral de metro en de tram gebruiken, een combinatie van deze twee brengt je praktisch overal naartoe.