Boedapest

Wandeling

Jouw lokale TIX-gids: Alexandra Mackintosh

Op een mooie, zonnige dag in Boedapest is er geen betere manier om de stad te ontdekken dan te voet. Deze wandeling brengt je langs enkele van de meest iconische bezienswaardigheden in de stad, via de beste markten, cafés en uitzichten.

We beginnen onze wandeling bij de Donaurivier, waar je een bezoekje brengt aan het Holocaust-herinneringsmonument genaamd Schoenen op de Donaukade (1). Vanaf hier loop je naar het Hongaars Parlementsgebouw (2) om de neogotische architectuur te bewonderen van de plek waar de Hongaarse overheid gevestigd is. Tegenover dit gebouw ligt het Etnografisch Museum (3).

Vanaf hier ga je naar het Vrijheidsplein (Szabadság tér) (4), een klein en schilderachtig park met een waterpartij en een rustgevende sfeer. Mis vooral niet het standbeeld van Ronald Reagan (5) dat hier is geplaatst ter herdenking aan zijn inzet voor het beëindigen van de Koude Oorlog. Vervolg de wandeling door naar het nabijgelegen Hold Utca Markt (6) te slenteren voor een lunch of snackje, en loop dan door naar de Sint-Stefanusbasiliek (7) om het indrukwekkende aanzien en de architectuur te bewonderen. Tegenover de Basiliek staat het Lucky Policeman standbeeld (8); wrijf over zijn buik voor geluk.

Dan is het nu tijd om de Grote Synogage van Boedapest (9) te bezoeken, de twee na grootste synagoge ter wereld. Loop daarna door naar de Grote Markthal (10), je komt dan langs het Hongaars Nationaal Museum (11). In de Markthal kun je nog wat souvenirs oppikken, en een hapje eten bij de eetstalletjes op de bovenste verdieping.

Wanneer je je buikje rond hebt gegeten, steek je de Vrijheidsbrug (Szabadság híd) (12) over, richting het Gellért Badhuis (13), een schitterend voorbeeld van Art Nouveau architectuur. Van deze plek loop je de Gellértberg (14) op naar de Citadel voor prachtige uitzichten over Boedapest.

Hierna vervolg je de wandeling naar het Kasteeldistrict (16), een charmant en historisch UNESCO Werelderfgoed. Hier vind je de Burcht van Boeda (17), waar zich ook de Hongaarse Nationale Galerie (18) bevindt, het Vissersbastion (19) en de Matthiaskerk. Na al dat wandelen is het tijd voor een pauze, dus ga naar Ruszwurm (21), een van de oudste bakkerijtjes van de stad, voor een lekker kopje koffie en een stukje taart.

Neem de Kabelbaan (22) van de Kasteelheuvel naar beneden, slenter over de Kettingbrug (23), en neem onderweg de architectonische schoonheid van dit bouwwerk in je op. Aan de andere kant van de brug aangekomen, loop je voorbij het Four Season Hotel Gresham Palace (24), dit is een beroemd art nouveau gebouw. Loop naar het mooie Vörösmarty tér (25) om daar de wandeling te beëindigen.

Suggestie of feedback?

Meer in Boedapest

Bekijk alle tips

Openingstijden en Betalen

Openingstijden

Openbaar Vervoer

Boedapest is een kleine stad en is daarom al lopend goed te ontdekken. Desalniettemin heeft het ook een heel efficiënt vervoersnetwerk bestaande uit bussen, trams, metro’s en zelfs boten! Tijdens je verblijf zul je waarschijnlijk vooral de metro en de tram gebruiken, een combinatie van deze twee brengt je praktisch overal naartoe.

Luchthaven Transfer

Van het vliegveld naar het centrum van Boedapest reizen is snel en eenvoudig, en er zijn verschillende manieren om er te komen. Dit zijn de drie meest makkelijke manieren.