Toronto

Openbaar vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Laura Clarke

Je kunt makkelijk met het openbaar vervoer door Toronto reizen, maar de stad is erg groot. Van het uiterste westen naar het uiterste oosten reizen kan wel meer dan een uur duren. De Toronto Transit Commission verzorgt het openbaar vervoer, bestaande uit metro's, bussen en trams. De metro rijdt van west naar oost via Bloor Street, en van noord naar zuid via Yonge Street, en er liggen verschillende haltes in een U-vorm in het centrum. Je kunt ook makkelijk van wijk naar wijk wandelen en zo onderweg tal van bezienswaardigheden bewonderen.  

Het openbaar vervoer in Toronto

TTC (Toronto Transit Commission)
Het metrosysteem bestaat uit vier lijnen die elkaar kruisen: Yonge-University (1), Bloor-Danforth (2), Scarborough (3) en Sheppard (4). Trams rijden over rails door grote commerciële straten, en bussen rijden over vaste routes door heel de stad. Deze drie vervoersmethoden vallen onder één betaalsysteem, dus neem een Proof of Payment (POP)-ticket aan van een tram- of buschauffeur, of haal er een bij de ticketmachines in het metrostation wanneer je het metrostation verlaat, en wilt overstappen op een ander soort vervoer. Een rit met een tram of bus kan langer duren tijdens het spitsuur en ’s nachts, maar de metro is eigenlijk altijd snel en efficiënt. Tijdens de spits kan het wel erg druk worden in de metro.  

GO Transit
GO Transit is het regionale openbaar vervoerssysteem in Zuid-Ontario. Als je naar een nabijgelegen dorp of stad wilt reizen, zoals Hamilton Waterloo of Guelph, dan is een GO-bus of –trein de meest efficiënte en betrouwbare manier om daar te komen.

Taxi's, Uber & Lyft
Lyft is nog niet zo lang actief in Toronto, maar Uber is een ontzettend populaire manier om te reizen als je de app hebt gedownload. Je kunt vooraf een Uber bestellen, of een Uber op straat aanhouden. (Ritten worden met een meter berekend en de prijs is per kilometer, maar je kunt ook een vaste prijs onderhandelen als je een langere afstand moet afleggen.)

Bike Share Toronto
Er liggen 270 Bike Share-stations verspreid door de stad, en je kunt een dagpas of een abonnement kopen. Het fietsverhuursysteem is eigenlijk ontwikkeld voor korte ritjes door de stad in plaats van lange fietstochten in combinatie met sightseeing. Met de dagpas van $7,- kun je de fiets de eerste 30 minuten gratis gebruiken, daarna wordt de extra tijd/ritten in rekening gebracht op de kaart.

Praktische informatie openbaar vervoer

  • Gebruik de TTC-website om je reis te plannen.
  • Je kunt POP-tickets alleen gebruiken als je ononderbroken één richting op reist, je kunt dus niet heen- en terugreizen op hetzelfde kaartje.
  • De metro rijdt van 6.00 tot 1.30 uur op doordeweekse dagen en zaterdag, en van 8.00 tot 1.30 uur op zondag.
  • De reguliere bussen en trams rijden volgens eenzelfde schema. Er is een nachtservice genaamd de ‘Blue Night Network’. De meeste bussen en trams van de Blue Night Network rijden van 1.30 tot 5.30 uur nachtdiensten op de grote routes.
  • De blauwe stoelen in het openbaar vervoer zijn bestemd voor diegenen met beperkingen, zoals zwangere vrouwen en personen die minder mobiel zijn.
  • Neem altijd een POP-ticket aan in trams aangezien controleurs kaartjes checken en boetes kunnen uitdelen.
  • Haal een POP-ticket in het metrostation als je moet overstappen op een tram of bus die niet in het station arriveert. Omgekeerd geldt hetzelfde: haal een POP-ticket bij de tram- of buschauffeur wanneer je moet overstappen op een metro waar de bus of tram niet stopt.
  • Helaas zijn niet alle metrostations uitgerust met liften waardoor ze dus niet allemaal rolstoelvriendelijk en kinderwagentoegankelijk zijn. Kijk op de TTC-website om te zien welke stations wel over liften beschikken.
  • Alle bussen en trams zouden een oprijplaat moeten hebben die kan worden neergelaten voor rolstoelen.  

Betaalmethoden

  • Een enkel TTC-kaartje in één richting kost $3,25.
  • Als je meerdere tokens koopt bij een tokenmachine of een servicemedewerker kun je geld besparen (bijvoorbeeld; drie tokens voor precies $9,-.)
  • Je kunt ook een dagpas ($12,50) of een weekpas kopen ($43,75 voor volwassenen, $34,75 voor studenten en ouderen), maar als je niet meerdere keren per dag gebruikmaakt van het openbaar vervoer is dit niet nodig.
  • Je kunt een PRESTO-kaart kopen (online op prestocard.ca of in enkele Gateway Newstands in verschillende metrostation). Op deze prepaidkaart staat een hoeveelheid geld en je kunt hiermee met zowel de TTC als de GO Transit-lijnen reizen.
  • Als je een ticket voor GO Transit wilt kopen, kun je met contant geld of een pinpas betalen, maar je moet zo’n kaartje bij een machine of een servicemedewerker kopen voordat je opstapt.
Suggestie of feedback?