Reykjavik

Klimaat

Jouw lokale TIX-gids: Sibéal Turraoin

Wanneer je naar IJsland gaat, is het verstandig om kleding die je in lagen kunt dragen in te pakken: het komt niet zelden voor dat je zon, regen, sneeuw en harde winden op één dag moet doorstaan – soms zelfs binnen één uur. Je moet er ook rekening mee houden dat je planning kan veranderen en dat tours worden afgelast vanwege het weer. Onthoud dat dit echt voor je eigen veiligheid wordt gedaan en neem weerswaarschuwingen absoluut serieus. Bekijk altijd de laatste weersvoorspellingen op Vendur.is of via hun app, en zorg dat je een back-up plan hebt voor het geval dat het weer echt tegenvalt.

IJsland heeft min of meer twee seizoenen; zomer (mei-augustus, hoewel de temperaturen al beginnen te dalen in augustus) en winter (de rest van het jaar, hoewel september en oktober vrij mild kunnen zijn). Sneeuw blijft meestal pas in november echt liggen, en de gemiddelde temperatuur in januari is ongeveer -0,5°C. De zomers zijn vaak nat, en hoewel de gemiddelde temperatuur dan rond de 10°C ligt, kan het oplopen tot midden-twintig met veel zon.

Als je geluk hebt kun je in de wintermaanden de Aurora Borealis zien. De lichten zijn vaak groen, maar soms ook roze, rood, blauw of geel, en zien er op foto’s vaak mooier uit dan wanneer je ze met het blote oog ziet – soms zie je namelijk alleen maar een zilveren strook die als een golf door de lucht beweegt. Om het licht te zien moet je je op een donkere plek bevinden, en moet er een heldere of bijna heldere lucht zijn met een hoog niveau van geomagnetische activiteit (niveau 4+). Veður geeft een voorspelling met de hoeveelheid bewolking en geomagnetische activiteit, maar onthoud dat niets kan worden gegarandeerd. Het Noorderlicht is minder goed zichtbaar in de stad, maar er zijn enkele plekken waar het wat donkerder is zoals Perlan, Seltjarnarnes of Álftanes; en soms, als de voorspelling goed is, schakelen de autoriteiten van de stad de straatverlichting uit.

Suggestie of feedback?