Reykjavik

Praktische tips

Jouw lokale TIX-gids: Sibéal Turraoin
  • Let bij het navigeren goed op de accenten en de spelling van woorden. Er is een beroemd verhaal over een toerist die de naam van zijn hotel in Reykjavik verkeerd had gespeld, en zes uur later in het noorden van IJsland stond. Zorg ervoor dat je het accent op de –í– van Reykjavik plaatst. In het Nederlands gebruiken we dat accent namelijk niet.
  • IJsland gebruikt de standaard Europese elektrische stekker met 230V en een 50Hz frequentie.
  • De hygiëne in zwembaden en hot tubs wordt hier heel serieus genomen. Het is verplicht om jezelf volledig met zeep te wassen, zonder badkleding aan. Veel zwembaden hebben douche-medewerkers die bezoekers vragen te vertrekken als ze de regels niet naleven. Sommige zwembaden hebben privé-douches naast de gebruikelijke aparte doucheruimtes voor mannen en vrouwen.
  • Rijd nooit off-road en beschadig de natuur niet, op welke manier dan ook. Het kan decennia duren voordat de kwetsbare vegetatie zich heeft hersteld.
  • Respecteer de natuur, de waarschuwingsborden en weerswaarschuwingen. Elk jaar raken er honderden toeristen gewond in verkeersongevallen, en sommigen overlijden zelfs op gletsjers en stormachtige stranden, of doordat men van kliffen en bergen afvalt.
  • Als je tijdens het rijden even wilt stoppen om foto’s te maken, zorg er dan voor dat je een veilige plek vindt om de auto aan de kant te zetten. De wegen lijken misschien verlaten, maar dat betekent niet dat er geen verkeer aan kan komen.
Suggestie of feedback?