Reykjavik

Openbaar vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Sibéal Turraoin

Reykjavik is een compacte stad en dat is ideaal voor voetgangers en wandelaars. De meeste bezienswaardigheden kun je al lopend bezoeken. Je kunt natuurlijk ook van een aantal verschillende openbare vervoersmiddelen gebruikmaken.

Openbare bus

Strætó, een afkorting van ‘strætisvagn’ wat ‘straatwagen’ betekent, is tegenwoordig synoniem voor ‘bus’. Het busnetwerk rijdt naar bijna alle uithoeken van IJsland. De stadsbussen in Reykjavik zijn felgeel en zijn dus zeer opvallend. De meeste bussen rijden door het stadscentrum, via Hlemmur of Lækjargata. De Stræto-stadsbussen rijden ook naar plekken buiten de stad, zoals Grótta (Route 11), Esja en Úlfarsfell (Route 15), waar je mooie hiking- of wandeltochten kunt maken.
Hier vind je een handige kaart met een routeplanner en informatie.

Bij de bushaltes aan de rand van de stad kun je op intercitybussen stappen, deze zijn blauw van kleur. Sommige intercitybussen vervoeren ook fietsen (deze worden aan de achterkant op een fietsrek bevestigd). Een voorbeeld van een bus waarbij dit niet kan is de Route 55 KEF Airport – Reykjanesbær – Reykjavik. Deze bussen hebben vaak ook een stopcontact en gratis Wifi.

Een normaal kaartje (440 ISK voor volwassenen, 210 ISK voor 6-18 jarigen en 70+) dat je in de bus kunt kopen, is 90 minuten geldig (je kunt alleen met contant geld betalen). Buskaartjes voor één dag (1.560 ISK) en drie dagen (3.650 ISK), voor het hoofdstedelijk gebied, kun je in verschillende winkels kopen, zoals in een 10-11. Met de Reykjavik City Card (voor volwassenen/kinderen van 6-18 jaar voor 24 uur: 3700/1500 ISK; voor 48 uur: 4900/2500 ISK; of voor 72 uur: 5900/3300 ISK) kun je gratis met de bus reizen. Je krijgt ook gratis toegang tot musea, galerieën en zwembaden, evenals kortingen in winkels.

Als je via een intercityroute reist, kun je met je City Card een korting te krijgen op je kaartje als je nog binnen de tijdslimiet reist. Vraag het de buschauffeur.

Je kunt ook de Strætó-app downloaden op je telefoon, en je telefoon en kaartinformatie registreren om buskaartjes te kopen. Let wel op; sommigen ervaren hier wat problemen mee. Het hangt af van je provider. Na de registratie moet je het kaartje activeren voordat je kunt reizen.

Gevonden Voorwerpen bevindt zich in het kantoor op Hestháls 14, 110 Reykjavik. Je kunt de afdeling contacteren via oskilamunir@straeto.is of +354 540-2707 tussen 12.30 en 15.00 uur op weekdagen, of kijk eens op de Gevonden Voorwerpen-Pinterestpagina.

Busterminals

BSÍ is het aankomst- en vertrekpunt van Reykjavik Excursions en de Flybus. Hier vind je een aantal bagagekluisjes. Deze kosten 490 ISK voor 24 uur, maar ze zijn in de zomer vaak allemaal bezet. Op Reykjavíkurflugvöllur (Reykjavik Airport) zijn er ook een aantal kluisjes. De kluisjes liggen op zo’n 20 minuten lopen vanaf het station.

Taxi

Uber is niet actief in IJsland, maar er zijn wel een aantal verschillende taxibedrijven in Reykjavik. Locals bellen vaak vooraf een taxi in plaats van er een op straat aan te houden (maar misschien heb jij wel geluk!). Je vindt taxistandplaatsen op Hreyfill/Ingólfstorg, Lækjartorg, BSR/Lækjargata en Hreyfill/Hverfisgata. Als je in het weekend na een avondje stappen een taxi wilt nemen naar je accommodatie, houd dan rekening met lange wachtrijen. Je kunt op een strategische straathoek gaan staan waar je een taxi aan kunt houden die terug naar de taxistandplaatsen rijdt. Sommige stoppen, andere niet. Taxi’s hebben geen officiële kleur auto of opvallende bestickering, behalve een geel taxilampje bovenop het dak. Alle taxi’s hebben meters (een ritje start vanaf 680 ISK) en sommige taxi’s bieden ook privétours voor toeristen aan. 

Een aantal handige websites en telefoonnummers:

www.taxiserviceiceland.com +354 588 5500
www.airporttaxi.is +354 520 1212
www.borgarbilastodin.is +354 552 2440
www.taxireykjavik.is +354 561 0000
www.hreyfill.is +354 588 5522 (er is ook een app)

Veerdienst

Als je een uitje wilt maken naar het Viðey-eiland, dan kun je de Elding-ferry nemen vanaf Skarfabakki, Harpa Concert Hall en Ægisgarður. In de zomer vertrekt er ieder uur een ferry vanuit deze havens. Je kunt vanaf de ene haven vertrekken, en bij terugkomst bij een andere aankomen. Gedurende de winter vertrekken er slechts drie ferry’s per dag vanaf enkel Skarfabakki. Een kaartje voor volwassenen kost 1500 ISK, een kaartje voor kinderen tussen 7-17 jaar kost 750 ISK.

Train

Enkele van de enige spoorlijnen van IJsland liggen nabij Harpa in het stadscentrum, maar er rijden geen treinen overheen. Het is een vreemd verschijnsel. Er wordt over gesproken dat er een hogesnelheidslijn wordt aangelegd tussen Keflavík Airport en het stadscentrum, maar tot op heden zijn er nog geen concrete plannen op tafel gelegd.  

Fietsverhuur

Huur een WOWcitybike bij een van de vele stations die verspreid door het stadscentrum liggen, en zelfs zo ver als Laugardalslaug en Nauthólsvík. Het werkt vrijwel hetzelfde als fietsverhuursystemen in vele andere Europese steden; je kunt een fiets bij het ene station huren, en bij een ander station inleveren. Het is vrij prijzig, 400 ISK per half uur, maar je kunt ook een pas voor 30 of 90 dagen kopen.

Suggestie of feedback?