Wijken in Parijs

Le Marais

“De smalle, kronkelende straatjes en middeleeuwse schatten van Le Marais geven de buurt een unieke en blijvende charme die je nergens anders in Parijs ziet. ”

- Selina woont al sinds 2016 in Parijs

Met haar historische uitstraling en bruisende bars, lokale cafeetjes en coole boetieks, is Le Marais een plek waar ouderwetse charme overloopt in modern gemak. De wijk staat bekend om haar bochtige geplaveide straten, verborgen pleintjes, kunstgaleries en historische architectuur, en is ook het centrum van de LGBT-gemeenschap van de stad én de plek waar de historische Joodse Wijk ligt. Hierdoor is Le Marais een populaire wijk voor zowel locals als toeristen.

Maar deze schilderachtige buurt in het hart van Parijs kent niet een heel glamoureus ontstaan. Le Marais, wat ‘moeras’ betekent in het Frans, was vroeger een moerasgebied op de oostelijke grens van de stad – dat werd bezet door religieuze instituties in de Middeleeuwen – waardoor het gebied moeilijk tot ontwikkeling te brengen was. Pas in de 17e eeuw, toen de Franse adel hun herenhuizen in deze buurt begonnen te bouwen, begon Le Marais echt op te bloeien. Le Marais was een van de weinige gebieden die onaangetast bleef tijdens de ingrijpende stedelijke renovatie in de 19e eeuw onder leiding van Georges-Eugène Haussmann, een stedenbouwkundige die volledige middeleeuwse buurten stripte en er wijde boulevards en weelderige architecturale gebouwen plaatste.

Do's in Le Marais

  • Leer meer over de Parijse geschiedenis in Musée Carnavalet
  • Bewonder de Place des Vosges
  • Slenter over Rue des Rosiers, het centrum van de historische Joodse wijk
  • Eet een falafelbroodje bij L'As du Fallafel (934 Rue des Rosiers, 75004)
  • Ontdek de verborgen tuinen en binnenplaatsen van deze buurt
  • Bezoek de Maison Européenne de la Photographie
  • Snuffel in de vele winkels en boetieks
  • Ga naar het Musée Picasso
  • Eet bij Crêperie Suzette (24 Rue des Francs Bourgeois, 75003)
  • Geniet van een drankje in een van de vele bars in deze wijk

TIP: Je kunt je ontdekkingstocht in Le Marais combineren met een bezoek aan het naastgelegen Île de la Cité, waar de Notre-Dame en Sainte-Chapelle liggen.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Parijs

Bekijk alle wijken

Montmartre

“Montmartre staat bekend om haar geplaveide straten, leuke boetiekjes en een dorpsachtige charme, en is daarom een must-see voor bezoekers die voor het eerst in Parijs zijn. ”

Canal Saint-Martin

“Canal Saint-Martin is een echte favoriet onder de jonge locals dankzij de vele ‘shabby-chique’ bars, authentieke bistro’s en trendy boetiekjes. ”

Belleville

“Ontdek deze ‘edgy’, diverse en artistieke buurt en zie een heel andere kant van Parijs. ”