Lissabon

Dit is Lissabon

“Tot voor kort was Lissabon één van de verborgen juweeltjes van West Europa. Maak kennis met deze nieuwe trekpleister en ervaar hier tevens de traditionele charme.”

- Katy woont al sinds 2008 in Lissabon

Deze grotendeels onontdekte stad heeft haar traditionele charme behouden en is tegelijkertijd bezig om al haar schoonheid ten volle te benutten. De terrassen van café's dijen uit over de trottoirs en het looppad aan de rivieroever langs de Tejo is nu geopend zodat je een mooie wandeling kunt maken langs deze magische rivier: één van de hoogtepunten in Lissabon. De Portugese restaurants hebben geen concessies gedaan aan tradities maar er zijn tegelijkertijd ook exotische restaurants te vinden, van Sushi tot Nepalees en van Indiaas tot Chinees.

Deze stad is opvallend vanwege de grote diversiteit aan wijken. Je kunt van Baixa via het netwerk van steegjes langs traditionele winkels naar Principe Real wandelen waar je een omringd bent door een rijk aanbod hippe boetiekjes, café's en restaurants. Ga de heuvel op richting Graça om één van de oudste buurten in Lissabon te zien en neem plaats bij Miradouro voor een ijskoud biertje en geniet van feeërieke vergezichten over de stad.

Gaan voor:
- Het licht
- Traditionele charme
- Fantastisch eten
- Smalle straatjes & oude trams
- Onaangetaste historie & cultuur
- Spectaculaire uitkijkpunten in de stad
- De veelzijdigheid van activiteiten

Lissabon is de Stad van Zeven Heuvels en daardoor is hier een grote diversiteit in bezienswaardigheden en activiteiten want elke heuvel biedt je een ander perspectief op de stad. Er zijn vele uitkijkpunten, die we “Miradouros” noemen en absoluut bij mijn favoriete aspecten van Lissabon behoren. Een aantal Miradouros bieden historisch perspectief (zoals Senhora do Monte) en bij anderen vind je kiosken waar je kunt gaan zitten en waar je een kop koffie of biertje kunt nuttigen terwijl je van het uitzicht geniet.

Het licht in Lissabon is ongeëvenaard. Iemand vertelde me ooit de reden hiervoor; wanneer de zon de kinderkopjes van de straten en stoepen raakt dan weerkaatsen de stralen vanuit verschillende hoeken, en dat maakt het licht hier zo bijzonder. Als je graag foto's maakt van gebouwen, steden en water dan ga je Lissabon zeker waarderen. Het witte kalksteen en het marmer vormt een prachtig contrast met de blauwe hemel dat Lissabon haar typische karakter geeft.

De Portugese keuken is fantastisch. Ik moet toegeven dat ik even moest wennen aan het gebrek aan kant-en-klaar maaltijden in de supermarkten en het feit dat er niet op elke straathoek een broodjeszaak zit (ik woonde voorheen in Londen) maar nu ben ik compleet om. Natuurlijk heb je hier de bekende fast food ketens voor de mensen die houden van een vertrouwde hamburger, maar beter bezoek je de fantastische restaurants waar het het eten vers bereid wordt en de smaken ronduit uniek zijn. Groenten smaken echt heerlijk in Portugal en je ziet ze steeds vaker in verschillende gerechten, maar ook de traditionele vlees, vis en twee soorten zetmeel gerechten zijn nog steeds populair. Soep maakt een belangrijk deel uit van het Portugese eetpatroon en het is bijna onmogelijk om je maaltijd niet met een kom Sopa do Dia te starten.

Portugal heeft een rijke en ingewikkelde historie en een aantal monumenten rondom Lissabon zijn voorzien van een tijdlijn waar je kunt zien hoe het land en de stad zich heeft ontwikkeld door de eeuwen heen. Eén van de dingen die me opviel toen ik aankwam was de mate van trots die de Portugese bevolking heeft ten opzichte van hun land en historie. Iedereen die je spreekt kan wel iets vertellen over de wijze waarop Portugal zich heeft ontwikkeld tot wat het vandaag de dag is.

Lissabon is een prachtige stad om te bezoeken vanwege de diversiteit van bezienswaardigheden en activiteiten. Het is een goede plek om in groepsverband te bezoeken omdat er voor iedereen wel iets te vinden is. Er zijn volop musea die alles dekken, van oude kunst tot de historie van rijtuigen, van Portugees tegelwerk tot moderne kunst en nog veel meer.

TIP: Neem je wandelschoenen mee. De beste manier om Lissabon echt te ontdekken is lopend. Voor degenen die niet zo graag wandelen kun je hier ook een Tuk-Tuk huren en de chauffeur zal je een rondleiding door de stad geven.

Suggestie of feedback?

Locatie