Kopenhagen

Wandeling

Jouw lokale TIX-gids: Pia Marsh

Kopenhagen is een ideale stad om al lopend te verkennen. Veel van de grootste attracties liggen op loopafstand van elkaar, dus als het mooi weer is, kun je in één dag al een goede indruk krijgen van de stad.

Begin je wandeling bij het standbeeld van De Kleine Zeemeermin (1). Dit beeld, van de beroemde zeemeermin uit het verhaal van Hans Christian Andersen, staat al sinds 1913 aan de rand van de haven van Kopenhagen, en het is een van de meest beroemde bezienswaardigheden in de stad. Het beeld staat net buiten het stadscentrum, bij Langelinie, en is een echte must-see in Kopenhagen – kom vroeg zodat je de grote mensenmassa voor bent.  

Loop nu verder in de richting van Kastellet (2) – een openbaar park en historische burcht die is gebouwd door Koning Christian IV. Dit rustige groene park is wellicht een weldaad na de massa toeristen die je misschien bent tegengekomen bij De Kleine Zeemeermin.

Vanaf deze plek loop je ongeveer 700 meter in de richting van Amalienborg (3), het prachtige winterverblijf van de Deense koninklijke familie. Het bestaat eigenlijk uit vier paleizen die rondom een groot plein liggen, vóór de Frederikskerk (4). Mis om 12.00 uur de wisseling van de wacht niet!

Je volgende stop is Nyhavn (5), een oude haven en nu een toeristisch mekka in het stadscentrum. Nyhavn is een schitterende bezienswaardigheid met haar kleurrijke huisjes, de geplaveide boulevard aan het water en de vele (dure) restaurants. Nyhavn ligt op loopafstand van Amalienborg en is daarom de ideale plek om even te pauzeren voor een kopje koffie of een (prijzig) biertje.

Na Nyhavn loop je verder naar het Christiansborg Paleis (6). Dit is het enige gebouw ter wereld waar alle drie de geledingen van de overheid op één plek zijn gevestigd – het Deense parlement, het Hooggerechtshof en het kantoor van de Minister-President. De architectuur is werkelijk schitterend en de uitzichten vanuit de toren mag je eigenlijk niet missen. Tegenover Christiansborg ligt Børsen (7), een oud beursgebouw dat werd gebouwd door Christian IV, en dat je ook kunt bezoeken.

Van Børsen loop je terug naar Kongens Nytorv (8) (wat ‘Het Nieuwe Plein van de Koning’ betekent) – het epicentrum van de hoofdstad en de plek waar een aantal van de meest prestigieuze gebouwen staan, zoals Hotel d’Angleterre (9), het Koninklijke Deense Theater (10) en het beroemde warenhuis Magasin du Nord (11). Vanaf hier loop je over de winkelstraat Strøget (12) naar de Ronde Toren (13), een toren die werd gebouwd door Christian IV als een sterrenkundig observatorium. Tegen een kleine vergoeding kun je de spiraalvormige helling aan de binnenkant oplopen, en bovenaan heb je een weids uitzicht over de stad.

Nadat je de Ronde Toren hebt bezocht, ga ja naar het Rosenborg Kasteel (14). Dit kasteel in renaissancestijl werd in de vroege 17e eeuw gebouwd, en is de plek waar nu de kroonjuwelen en een aantal andere schatten worden bewaard.

Nu sta je op steenworpafstand van de prachtige Kongens Have (15) (ofwel Koningstuin). De perfect onderhouden tuinen zijn het gehele jaar door mooi om te zien, en je ziet hier bijna altijd veel locals wandelen en relaxen.

Nu ga je naar Torvehallerne (16) voor een welverdiend hapje eten, en een glaasje wijn, bij een van de vele eetkraampjes met lekkernijen van over de hele wereld. Ga bijvoorbeeld eens naar Hija de Sanchez voor een paar authentieke taco’s van ex-Noma chef Rosia Sanchez. Je kunt natuurlijk ook Franse delicatessen proeven bij Ma Poule – de sandwich met gekonfijte eend is ongelooflijk lekker!

Als je na het eten nog zin hebt in een avontuur, ga dan rechtstreeks door naar Tivoli (17) en zie hoe het pretpark na zonsondergang prachtig wordt verlicht door een adembenemend lichtspel.

Suggestie of feedback?