Kopenhagen

Openbaar Vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Pia Marsh

Een van de fijnste dingen van Kopenhagen is dat het een heel compacte stad is. Het openbaar vervoer rijdt stipt op tijd, en is zowel betrouwbaar als efficiënt, waardoor het een snelle en gemakkelijk manier is om door de stad te reizen.

Hoewel 62% van de Kopenhagers de fiets gebruikt als belangrijkste vervoersmiddel, zijn bussen, treinen en metro’s ook populair. Je kunt één enkel kaartje gebruiken voor alle soorten openbaar vervoer in en rondom Kopenhagen, afhankelijk van in welke zones je reist. Bovendien rijdt het openbaar vervoer in Kopenhagen 24 uur per dag; ’s nachts en ’s ochtends rijden er speciale trein-, metro- en busdiensten.  

Bus
De bussen in Kopenhagen rijden op regelmatige tijden en zijn over het algemeen stipt op tijd en zeer efficiënt. De A-bussen rijden de gehele dag en komen om de 3-10 minuten. Deze bussen rijden over de centrale routes in Kopenhagen. De bussen op de rustigere routes vertrekken elke 5-10 minuten tijdens de spits, en elke 20 minuten in de daluren. Je kunt een buskaartje kopen in de bus zelf (alleen munten worden geaccepteerd) of op de DOT-website of app.

Metro
De metro rijdt dag en nacht, op iedere dag van de week. De metro vertrekt over het algemeen elke 2-4 minuten tijdens de spits, en elke 3-6 minuten in de daluren en in het weekend. Houd er rekening mee dat er soms werkzaamheden plaatsvinden tussen 1.00 en 4.00 uur ’s ochtends die je reistijd kunnen beïnvloeden. Je kunt een metrokaartje kopen op alle metrostations, of op de DOT-website of app.

Trein
Het nationale spoorwegsysteem van Denemarken heet DSB, en bestaat uit een bovengronds en ondergronds netwerk dat door het merendeel van Kopenhagen ligt, en ook verbinding heeft met vele andere nationale en internationale bestemmingen. De grote stations in het centrum van Kopenhagen zijn Copenhagen Central Station, Nørreport, Vesterport en Østerport. De treinen rijden regelmatig, maar op vrijdag en zaterdag rijden de meeste treinen slechts één keer per uur tussen 1.00 en 5.00 uur ’s ochtends.

Copenhagen Card
Met de Copenhagen Card kun je onbeperkt reizen, en je krijgt gratis toegang tot 70 musea en attracties in de stad. Er zijn verschillende soorten kaarten: voor 24-uur, 48-uur, 72-uur en 120-uur. Voor kinderen tussen de 10 en 15 jaar is er een kaart beschikbaar tegen een gereduceerd tarief, en kinderen tot en met 9 jaar mogen gratis met volwassenen meereizen die in het bezit zijn van een Copenhagen Card (maximaal 2 kinderen per kaart).

Je kunt de Copenhagen Card online kopen, of op een aantal verschillende plekken in de stad, waaronder Copenhagen Central Station, Tivoli en de meeste 7-Elevens en hotels. Je kunt online het dichtstbijzijnde verkooppunt vinden.

City Pass
Als je geen zin hebt om rekening te houden met het aantal zones of op welk uur je reist, dan is het misschien verstandig om een City Pass te nemen. Met de City Pass kun je 24 of 72 uur lang onbeperkt reizen in de zones 1-4. Je kunt een City Pass kopen wanneer je aankomt op het vliegveld. Je hoeft alleen maar, bij de eerste keer dat je op het openbaar vervoer stapt in Kopenhagen, je City Pass af te stempelen.

Reisplanner
De Reisplanner (Rejseplanen) geeft je up-to-date reisinformatie en je kunt er je volledige reis met het openbaar vervoer mee plannen. Je kunt de Rejseplanen-website bezoeken, of de Rejseplanen-app downloaden op je smartphone of tablet.

Suggestie of feedback?