Hong Kong

Openbaar vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Hiu Tung Cheng

Hongkong is een heel kleine stad waar je makkelijk door kunt reizen aangezien het openbaar vervoer naar de belangrijkste wijken en toeristische attracties rijdt. De MTR-metro (Mass Transit Railway) brengt je naar de meeste populaire plekken. Ik raad je aan om een Octopus-kaart te kopen waarmee je de rit met het openbaar vervoer kunt betalen.

Het openbaar vervoer in Hongkong:

Trein
De meest populaire en gemakkelijke manier om door Hongkong te reizen. De MTR rijdt door alle grote wijken van de stad, maakt stops bij de Chinese grens (Lo Wu en Lok Ma Chau), en heeft meer dan 80 stations en 10 spoorlijnen, zoals de Island Line, Tung Chung, East Rail, Disneyland Resort en de Airport Express. De meeste treinen vertrekken elke 2 tot 4 minuten vanaf 6.00 uur ’s ochtends tot 1.00 uur ’s nachts. Je kunt met contant geld betalen, of je Octopus-kaart langs de reader swipen wanneer je het station binnenkomt en verlaat.

Bus
Bussen zijn een goed alternatief voor treinen; ze zijn comfortabel en een busrit is ook niet duur. Busdiensten in Hongkong worden door Kowloon Motor Bus, Citybus en New World First Bus uitgevoerd. De bussen rijden door bijna heel de stad, en ze vertrekken elke 10 tot 20 minuten. Passagiers kunnen met contant geld of de Octopus-kaart betalen wanneer ze op de bus stappen.

Minibus
Dit is een snelle manier om door de stad te reizen, vooral ’s nachts. Minibussen kunnen 16 personen vervoeren, en er zijn 2 soorten: groene en rode minibussen. De groene minibussen rijden over specifieke routes tegen een vast tarief, en je kunt met een Octopus-kaart betalen. De rode minibussen daarentegen rijden over routes die niet per se vaststaan, en passagiers kunnen op vrijwel elke gewenste plek op die route in- of uitstappen. Je hoeft alleen maar “chin min, yau lok” (volgende halte, alsjeblieft) te roepen om de chauffeur te laten weten dat je wilt uitstappen. Passagiers kunnen met contant geld betalen wanneer ze in- of uitstappen.

Tram
Dit is een langzame, goedkope en traditionele manier om te reizen, maar de tram rijdt alleen op Hong Kong Island. De tramroutes waar de historische dubbeldekkertrams, die ook wel bekend staan als ‘ding ding’, over rijden bestaan al 110 jaar, en de trams zijn nog steeds een ontspannen manier om te reizen, zowel voor locals als voor toeristen. De trams rijden 6 verschillende routes tussen het Westelijke district in Kennedy Town en het Oostelijk district in Shau Kei Wan. Elke rit heeft een vaste prijs van HK $2,30. Passagiers stappen aan de achterzijde op, en betalen en stappen uit aan de voorkant van de tram.

Veerboot
De veerboot is een efficiënte manier om van en naar Hong Kong Island en Kowloon te reizen. De Star Ferry vaart schilderachtige routes tussen het Centrum, Wanchai en Tsim Sha Tsui. De veerboten die door de haven varen, vertrekken elke 8 tot 20 minuten, en een kaartje voor volwassenen kost vanaf HK $2,70. De boottocht duurt ongeveer 10 minuten. Er varen ook veerboten tussen Hong Kong Island en de afgelegen eilanden, waaronder Cheung Chau en Lamma Island.

Taxi
Dit is de duurste, maar wel de snelste manier om je bestemming te bereiken. Je kunt overal in de stad taxi’s vinden, en ze hebben allemaal een meter. De twee meest belangrijke soorten taxi’s zijn de rode en groene taxi’s. Een rit met een groene taxi (New Territories Taxi) start vanaf HK $20,50. Een rit met een rode taxi (Urban Taxi) start vanaf HK $24,- en deze brengt je naar alle plekken in de stad. Je kunt taxi’s op straat aanhouden, via de telefoon aanvragen, of bij taxistandplaatsen vinden. Onthoud dat het verboden is voor taxichauffeurs om passagiers te weigeren, maar toch proberen ze dit vaak. Als je snel de haven wilt oversteken, ga dan naar de standplaats voor taxi’s die ritten tussen de havens aanbieden, in plaats van een taxi aan te houden op straat.

Praktische informatie

  • Gebruik de MTR-website om je reis te plannen, en om de ritprijs en reistijd in te schatten. Neem ook een MTR-kaart mee zodat je onderweg je reis kunt checken.
  • De meeste MTR-stations in de populaire gebieden hebben roltrappen of liften.
  • MTR-stations hebben toiletten, maar je moet een MTR-medewerker aanspreken om deze te kunnen gebruiken.
  • Zorg ervoor dat je op roltrappen bij stations rechts stil blijft staan, en links de roltrap oploopt.
  • Bussen zijn voorzien van een omroepsysteem waarmee de volgende halte wordt omgeroepen in het Kantonees, Mandarijn en Engels.

Betaalmethoden

  • De Octopus-kaart is een oplaadbare kaart waarmee je in elk soort openbaar vervoer kunt betalen. De MTR-tarieven met een Octopus-kaart zijn over het algemeen goedkoper dan een kaartje voor een enkele reis. De kaart is inclusief een borg ter waarde van HK $50,-. De borg krijg je terug, met de resterende waarde op de kaart, wanneer je de kaart inlevert – ga hiervoor naar een MTR Customer Service Centre.
  • Voor toeristen die van plan zijn om verschillende districten in één dag te bezoeken, is het aan te raden om een MTR Adult Tourist Day Pass (HK $65,-) of een Child Tourist Day Pass (HK $30,-) te kopen. Hiermee kun je één dag onbeperkt reizen met de MTR, en dat is goedkoper dan wanneer je een Octopus-kaart gebruikt.
Suggestie of feedback?