Curaçao

Vervoer op Curaçao

Jouw lokale TIX-gids: Raheela Bhatti

Curaçao lijkt op het eerste gezicht een klein eiland. Toch zijn afstanden tussen populaire bezienswaardigheden aanzienlijk en daar komt bij dat infrastructuur en het verkeer op Curaçao niet zijn ingericht op fietsers en voetgangers. Wil je veel van Curaçao zien tijdens je verblijf dan is het huren van een auto veruit de makkelijkste en veiligste optie. Je kunt ook gebruik maken van taxi’s of busvervoer maar houd er rekening mee dat hiervoor andere standaarden gelden dan in Europa. 

Auto huren Curaçao
Er zijn veel verhuurbedrijven en tarieven zijn zeer vriendelijk. Zo huur je al een kleine auto met airco vanaf € 25,- per dag. Hoe langer de huurperiode, hoe lager de huurprijs.  En doordat de benzineprijzen zijn gekoppeld aan die van Amerika betaal je tot wel de helft minder voor een volle tank benzine dan in Europa. Ander voordeel is dat de meeste verhuurmaatschappijen de mogelijkheid bieden je huurauto op het vliegveld van Curaçao op te halen en weer in te leveren. Hierdoor ben je volledig onafhankelijk en begint je vakantie al direct bij aankomst. Zorg wel dat je de huurauto al voor aankomst hebt gereserveerd want het aanbod ter plaatste is niet altijd toereikend. Vooraf reserveren is bovendien voordeliger dan wanneer je een huurauto ter plaatse regelt. Verder is het natuurlijk handig om een duidelijke routebeschrijving naar je accommodatie mee te nemen als je van een huurauto gebruik maakt.

Taxi Curaçao
Je kunt op Curaçao gebruik maken van de taxi. Je herkent ze meestal al aan het gele taxi-bordje op het dak. Een officiële taxi dient bovendien over een specifiek kenteken te beschikken dat altijd begint met de letters “TX”. Er zijn taxistandplaatsen op het vliegveld, bij de grotere hotels en aan de Sha Caprileskade in Punda. Je kunt ook een taxi bestellen via de centrale op telefoonnummer +5999 465 9292.

Ritprijzen zijn gebaseerd op een passagiersaantal van maximaal vier personen. Voor een ritje van de luchthaven naar de binnenstad van Willemstad wordt gemiddeld 25 dollar gerekend. Is Jan Thiel je bestemming? Reken dan op minimaal 40 dollar. Houd er verder rekening mee dat de ritprijs na 23.00 uur met 25% wordt verhoogd (nachttarief). Een meter is meestal niet aanwezig waardoor het handig is om de ritprijs vóór vertrek met de chauffeur af te stemmen. Taxichauffeurs staan over het algemeen open voor een praatje en weten veel van het eiland, de perfecte manier om meer over Curaçao te weten te komen!

Openbaar Vervoer Curaçao
Het openbaar vervoer op Curaçao is vrij beperkt en wordt doorgaans zeer weinig door toeristen gebruikt. Ben je niet vies van een avontuur en heb je voldoende tijd, dan is reizen met het openbaar vervoer op Curaçao een bijzondere ervaring waarbij je bovendien omringd bent door locals. 

Curaçao heeft hoofdzakelijk twee soorten openbaar vervoer. Er is het zogenaamde ‘Konvooi’, grote bussen die langere routes naar de uithoeken van het eiland rijden en je hebt minibusjes die kortere routes rijden, voornamelijk in het centrum van Willemstad en Sea Aquarium Beach. De twee grootste busstations vind je naast het postkantoor op het Waaigatplein in Punda en naast de voetgangerstunnel aan de Sebastopolstraat in Otrobanda. 

Konvooi bussen
De grote Konvooi bussen rijden 12 routes in oostelijke richting die vertrekken van de busstandplaats in Punda en 9 routes in westelijke richting met vertrek van het busstation in Otrobanda. Deze buslijnen doen onderweg veel bezienswaardigheden, stranden, winkelcentra en parken aan en er zijn talloze bushaltes waardoor je eigenlijk nooit lang hoeft te lopen naar je eindbestemming nadat je bent uitgestapt. De bussen op populaire routes vertrekken ieder half uur, op minder populaire routes slechts om de 2 uur. Het is daarom aan te raden vooraf naar de actuele vertrektijden te informeren bij de grote busstations. Een kaartje koop je met contant geld bij de chauffeur en kost tussen de NAF 1,50 en NAF 2,50 afhankelijk van de route.  

Minibusjes
Je komt ze overal op Curaçao tegen, de minibusjes met een kartonnen bordje achter het raam met daarop de bestemming geschreven. De meeste van deze minibusjes rijden korte rondjes door in en direct bij het centrum van Willemstad en zijn ook te herkennen aan het woord BUS op de kentekenplaat. Op populaire routes komt tot wel ieder kwartier een minibusje voorbij, op minder populaire routes ieder uur. Het voordeel is dat je deze busjes overal op de route aan kunt houden en ze je ook op ieder punt in de route kunnen afzetten. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je duidelijk kunt aangeven waar je heen moet. De ritprijs bedraagt meestal tussen de NAF 3,00 en NAF 5,00.

Alternatief vervoer Curaçao
Kun je om welke reden dan ook geen gebruik kunnen maken van autoverhuur dan zijn er nog steeds mogelijkheden om je over het eiland te laten vervoeren. Allereerst rijden er vanuit met name grotere hotels en resorts pendelbusjes naar de binnenstad van Willemstad en naar populaire winkelcentra. Daarnaast zijn er tours beschikbaar die je per bus naar verschillende attracties op het eiland vervoeren.

Suggestie of feedback?

Meer in Curaçao

Bekijk alle tips

Winkelopeningstijden en geldzaken

Winkels op Curaçao zijn geopend van maandag tot en met zaterdag. Over het algemeen zijn winkels van 8.00 tot 18.00 uur geopend. Veel winkels sluiten tussen 12.00 en 14.00 uur hun deuren voor een lunchpauze. 

Dagtrip naar Westpunt

“Huur een auto als je Curaçao bezoekt! Het geeft je de vrijheid om de verborgen schatten aan de ruige westzijde van het eiland te ontdekken. ”

Luchthaven Transfer Curaçao

“Taxi's zijn schaars en duur op Curaçao. De gemiddelde prijs voor een Taxi rit is gelijk aan de huurprijs van een dag voor een kleine auto. ”