Berlijn

Openingstijden en betalen

Jouw lokale TIX-gids: Anne Steinbach

Berlijn is een walhalla voor shoppers met zo veel kleine en grote winkelgebieden.  

Openingstijden

In vergelijking met veel andere steden in Duitsland heeft Berlijn wellicht de meest ruime openingstijden. Dankzij de nieuwe wet voor openingstijden kunnen de meeste winkels de gehele dag, van maandag tot en met zaterdag, open blijven. Maar de meeste winkels in Berlijn zijn van 10.00 tot 20.00 uur open. Winkels mogen ook acht keer per jaar op zondag open zijn. Die dagen worden “verkaufsofferer Sonntag” (koopzondag) genoemd, en je kunt deze data makkelijk online vinden. Ter info: Als er een groot event plaatsvindt in Berlijn, zoals een marathon of een grote beurs, dan zijn de winkels meestal op zondag geopend.

Wat betreft supermarkten; je kunt over het algemeen gemakkelijk ’s avonds laat of in het weekend eten en drinken kopen. De grote supermarktketens, zoals Lidl, Rewe en Edeka, zijn gedurende de week vaak open tot 22.00 uur, sommigen zelfs tot middernacht, en sommige supermarkten zijn ook op zondag geopend. In het onwaarschijnlijke geval dat er geen supermarkt in jouw buurt open is, kun je de essentiële dingen ook kopen bij zogenaamde Spätis – nachtwinkels waar men drankjes en een aantal basislevensmiddelen verkoopt.

Betaling

De munteenheid die in Berlijn wordt gebruikt is de euro. De meeste restaurants en winkels accepteren creditcards en EC/Maestro-pinpassen. Maar nachtwinkels (Spätis) en sommige kleine restaurants accepteren vaak alleen contant geld. Zorg er dus voor dat je altijd wat cash op zak hebt. Maar dit zou geen probleem moeten zijn, er ligt om iedere hoek wel een pinautomaat.

Suggestie of feedback?