Berlijn

Openbaar vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Anne Steinbach

Het openbaar vervoerssysteem van Berlijn is over het algemeen erg efficiënt en betrouwbaar. Er zijn bussen, trams (de zogenaamde Straßenbahnen), bovengrondse treinen (S-Bahn) en ondergrondse treinen (U-Bahn). Ze worden allemaal geëxploiteerd door het lokale openbaarvervoerbedrijf BVG, behalve de S-Bahn, die wordt gerund door Deutsche Bahn. Maar je kunt wel gewoon tickets voor al deze vervoersmiddelen bij zowel BVG-ticketmachines en Deutsche Bahn-ticketmachines kopen. In tegenstelling tot veel andere Europese steden heeft Berlijn geen poortjes tussen het station en het platform. Loop gewoon naar de poort, valideer je ticket en stap in het vervoersmiddel van jouw keuze.

Bus
De bus is niet de meest ideale vervoersoptie aangezien deze vaak vast komt te staan in het verkeer – het is erg druk op de wegen in Berlijn! Desalniettemin, bussen rijden verschillende routes door de stad, en zijn onderverdeeld in zogenaamde M-bussen, X-bussen, N-bussen en normale bussen. M-bussen zijn metro-bussen, deze rijden vaker en ook ’s nachts. X-bussen zijn express-bussen, deze nemen de normale route maar maken minder stops. N-bussen zijn nachtbussen, en maken ’s nachts reizen in Berlijn net wat comfortabeler. Zorg ervoor dat je de route die de bus aflegt goed in de gaten houdt zodat je je halte niet mist. De gewone bussen in Berlijn zijn geweldig, vooral de 100 en 200-bussen omdat deze bij de grote bezienswaardigheden stoppen. En omdat het dubbeldekkers zijn, zijn ze ook een goedkope manier om wat sightseeing te doen.

S-Bahn
De S-Bahn in Berlijn staat er om bekend dat hij altijd te laat is, of veel problemen heeft in de winter. Maar het is wel een goede en snelle manier om van Oost naar West-Berlijn te reizen. Vooral de Ring-Bahn is een slimme manier om te reizen. De twee lijnen, S41 en S42, rijden rondom Berlijn met de klok mee, en tegen de klok in, en bestrijken zo’n 37 kilometer. Ongeveer 400.000 passagiers pendelen op een gemiddelde werkdag met deze trein. De S-Bahn rijdt tot ongeveer 1.00-1.30 uur ’s nachts.  

U-Bahn
De U-Bahn rijdt over het algemeen in het westelijke deel van Berlijn. Deze lijnen verbinden alle grote wijken met elkaar, en er zijn zowel lange als korte routes met slechts drie haltes. De U-Bahn rijdt tot 1.00 uur ’s nachts.  

Trams
De oostelijk gelegen wijken zijn met elkaar verbonden door trams. De M-lijnen rijden de hele nacht door, maar er rijden minder trams na 00.30 uur.

Kaartjes
Berlijn is onderverdeeld in drie zones: A, B en C. Je kunt tickets kopen voor zone AB, zone BC en zone ABC. Als je van plan bent om alleen het stadscentrum en de omliggende wijken te verkennen, dan zijn AB-tickets voldoende. Maar als je van en naar Schönefeld Airport reist, dan moet je een ABC-ticket kopen.

Je kunt tickets kopen bij de vele ticketmachines van BVG of Deutsche Bahn. Je hebt de volgende keuzes voor zone AB:

  • Een ticket dat 2 uur geldig is, en in één richting rijdt kost €2,70
  • Een dagkaart kost €7,-
  • Een ticket voor vier ritjes kost €9,-

Wil je verder reizen dan de AB-zone, dan kun je een supplement kopen, of gewoon een ABC-ticket kopen voordat je gaat reizen. Je kunt als toerist ook gebruikmaken van de Berlin WelcomeCard met geweldige aanbiedingen voor iedereen die langer dan 24 uur in de stad verblijft.

Als je een ticket koopt bij een andere verkoopautomaat dan die op de tram, dan moet je hem valideren. Zo nu en dan lopen er conducteurs door de bus, metro, trein en tram om de kaartjes te controleren. Wanneer je op de bus stapt, moet je een geldig kaartje aan de buschauffeur laten zien. Je krijgt een boete van €60,- als je je tickets niet hebt gevalideerd, of als je überhaupt geen ticket hebt!

Je kunt je reis plannen op de BVG-website.

Suggestie of feedback?