Berlijn

Wandeling

Jouw lokale TIX-gids: Anne Steinbach

Begin je dag op Alexanderplatz (1), een plein met een socialistische achtergrond dat ook het centrum van Berlijn-Mitte is. Het is een ontmoetingsplek, het middelpunt voor sociale activiteiten en de plek waar het hele jaar door markten plaatsvinden. Bekijk eens de Wereldklok (2) die de verschillende tijdzones in de wereld laat zien. Kijk nu naar boven en bewonder de 368-meter lange TV-Toren (3) die boven je uit torent. Beklim dit hoogste bouwwerk van Duitsland (je kunt het best vooraf online je tickets kopen), en geniet op een heldere dag van een panoramisch uitzicht. Wanneer je weer beneden bent, loop dan naar het Stadhuis (4), het rode bakstenen gebouw. Vanaf hier steek je de straat over en loop je Nikolaiviertel (5) binnen, het historische deel van Berlijn. Deze wijk zit vol geplaveide steegjes en schattige winkeltjes die je een beeld geven van hoe Berlijn er in het verleden uitzag. Heb je trek? Eet dan een snelle lunch bij Mutter Hoppe (6) voordat je de brug oversteekt naar de Dom van Berlijn (7). Dit voormalige koninklijke hof en kerk uit 1905, in Italiaanse renaissancestijl, is werkelijk schitterend. Voor slechts €7,- kun je de 267 traptreden beklimmen, en heb je een mooi uitzicht over het omliggende gebied.

Wanneer je bent uitgekeken in de kathedraal, loop je even rond op Museuminsel (8) (Museum-eiland). Dit is het museumdistrict van Berlijn, en sinds 1999 een UNESCO Werelderfgoed, waar je een aantal van de beste musea kunt vinden. Tip: Voor slechts €18,- kun je een entreeticket kopen die toegang biedt tot alle musea op het Museuminsel. Je kunt dan het Neues Museum, Altes Museum, Bodesmuseum, Alte Nationalgalerie en het Pergamonmuseum op dezelfde dag bezoeken. Als je klaar bent met cultuur snuiven, is het tijd om naar mensen te kijken!

Wandel langs de rivier de Spree (9) en loop in de richting van Hackescher Markt (10) – een oud plein waar nu verschillende cafés en het Hackesche Höfe (11) liggen, een van de grootste winkelpleinen in Europa. Loop daarna terug naar de Spree, en zie hoe mensen de tango dansen bij Strandbar Mitte (12).

Je bevindt je nu dicht bij de voormalige Oost-Berlijnse grens, dit was vroeger een gevaarlijk checkpoint: Welkom in Friedrichstraße (13)! Neem een minuutje de tijd om naar het prachtige Friedrichstadt-Palast (14) te kijken, voordat je de brug oversteekt en langs het Tränenpalast (15) (Paleis van de Tranen) loopt. Nu sta je in het voormalige West-Berlijn.

Als je over Friedrichstraße loopt, kom je uit op de beroemde straat Unter den Linden (16). Sla hier rechtsaf en loop rechtdoor naar de Brandenburgse Poort (17), het symbool van de tweedeling tijdens de Koude Oorlog. Achter je, aan je rechterkant, ligt het Rijksdaggebouw (18). Je kunt de koepel bezoeken, maar je moet dan wel verplicht vooraf online een reservering maken. Aan je linkerkant, achter de Brandenburgse Poort, ligt het iconische Holocaust-herdenkingsmonument (19) dat zeker een bezoek waard is.

Nu is het tijd voor wat ontspanning! Wandel door het park Tiergarten (20), en ga naar Café am Neuen See (21) voor een kopje koffie, pizza, of om met een roeibootje een tochtje te maken over het grote meer. Als je naar het einde van het park loopt, kom je uit bij Zoologischer Garten (22), de oudste dierentuin van Duitsland. Als dierentuinen niet echt jouw ding zijn, dan kun je makkelijk naar Breitscheidplatz (23) lopen. Bekijk hier de door WWII beschadigde Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (24), voordat je naar het populaire en oude winkelcentrum KaDeWe (25) loopt. Weet je wat je nu hebt verdiend? Een glas mousserende wijn in een van de restaurants op de bovenste verdieping van KaDeWe. ‘Prost’!

Suggestie of feedback?