Berlijn

Veiligheid

Jouw lokale TIX-gids: Anne Steinbach

Berlijn is over het algemeen een veilige stad gezien het feit dat er ongeveer 3,6 mlijoen mensen wonen. Maar er zijn wel een paar dingen die je in je achterhoofd moet houden wanneer je de Duitse hoofdstad bezoekt.

Kijk uit voor zakkenrollers
Houd al je waardevolle spullen bij je, en probeer om niet je hele portemonnee tevoorschijn te halen wanneer je in het stadscentrum bent. Het is wellicht slim om wat geld, je paspoort en andere dingen achter te laten in het hotel.

Wees op je hoede voor nepagenten
Dit klinkt misschien gek, maar het is een paar keer voorgekomen dat toeristen werden afgezet door oplichters die zich voordoen als agenten bij een aantal van de grote toeristenattracties. Ze proberen je een (valse) boete te geven, of geven je verkeerde informatie over plekken waar je naartoe moet gaan in Berlijn, waar je dan entree moet betalen.

Laat je niet in de maling nemen door oplichters
Vooral in de zomer zit het stadscentrum vol groepjes mensen die zwendelpraktijken in de vorm van goocheltrucs en spelletjes opzetten. Het lijkt misschien alsof er altijd een winnaar is, maar deze persoon hoort eigenlijk gewoon bij de oplichters. Speel niet mee, je verliest altijd.

Koop je tickets voor het openbaar vervoer alleen bij ticketautomaten
Soms zie je iemand voor een ticketautomaat staan die je aanbiedt om z’n dagkaart voor minder dan de eigenlijke prijs over te kopen. Doe dit niet, koop je kaartje gewoon bij de automaat aangezien deze mensen vaak vaslse kaartjes verkopen, of ze zijn aangepast en veranderd. Uiteindelijk ben jij degene die de boete van €60,- moet betalen.

Belangrijke telefoonnummers
In geval van nood, bel dan:

  • De politie: 110
  • Vanaf internationale mobiele telefoons: 112
  • Berlijnse politie voor burgers: +49 30 4664 46 64 (dit telefoonnummer is voor plaatselijke problemen)
Suggestie of feedback?