Singapore

Openbaar vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Elaine Kiew

Singapore heeft een extreem goed openbaar vervoersnetwerk dat zowel efficiënt, snel als betrouwbaar is. Het meest handige vervoersmiddel is de metro, dat hier ook wel bekend staat als de Mass Transit Transport (MRT). De metrostations liggen verspreid door heel de stad. Andere soorten openbaar vervoer zijn bussen en taxi’s. Dankzij de opkomst van fietsverhuurstations kiezen steeds meer locals ervoor om hun ecologische voetafdruk te beperken en vaker de fiets te pakken. Huurfietsen hebben de manier van reizen in de stad echt veranderd. 

Mass Rapid Transport (MRT-metro)
Dankzij 5 metrolijnen en 143 stations kun je gemakkelijk en snel van plek naar plek reizen. De meerderheid van de bezienswaardigheden in Singapore liggen op loopafstand van een MRT-station. De metrokaarten zijn ook simpel en makkelijk te begrijpen. Op elk station zijn MRT-medewerkers aanwezig die je graag te woord staan als je hulp nodig hebt.

Openbare bus
Bussen zijn een goed vervoersmiddel als je Singapore wilt ontdekken. Dagelijks reizen meer dan 3 miljoen reizigers met de openbare bus. De bus is, net als de MRT, een betrouwbaar vervoersmiddel in Singapore. Bussen rijden vanaf 5.30 uur ’s ochtends tot 1.00 uur ’s nachts. Bij elke bushalte hangt een kaart met routes en vertrektijden.

Taxi
Er rijden dagelijks meer dan 26.000 taxi’s van 7 verschillende taxibedrijven in Singapore. De taxi’s die je het meest ziet zijn van bedrijven zoals Comfort Delgro (blauw), CityCab (geel), Trans-Cab (rood) en SMRT-Taxi (bruin, 7-zitter). Andere taxibedrijven zijn Premier Taxi (zilver), Prime Taxi (brons) en HDT Taxi (groen, het eerste taxibedrijf met een vloot volledig elektrische auto’s).
De taxirit wordt berekend met een meter, en de prijs hangt af van de gereden afstand en de doorloop van het verkeer. Er kan een toeslag in rekening worden gebracht tijdens de spitsuren als de taxi over een weg rijdt waar tol betaald moet worden (zogenaamd Electronic Road Pricing – ERP). Je kunt overal op straat een taxi aanhouden, of je kunt een taxi nemen die op een taxistandplaats staat. Je kunt ook een taxi reserveren via hun telefoonlijn, of met een mobiele app (bekijk daarvoor hun websites).  

Privétaxi
Uber en Grab zijn de enige bedrijven in Singapore waarbij je een privétaxi kunt boeken. Sinds december 2017 zijn er ongeveer 41.000 privétaxi’s te reserveren; een significant hoger aantal dan reguliere taxi’s. Je kunt makkelijk een Uber of Grab aanvragen via de officiële mobiele app. Als je de ‘hitch’ of ‘pool’-optie aanklikt, kun je de rit delen met een andere passagier die in dezelfde richting reist. Als je iets meer privacy wenst, vraag dan een Uber X of Grabcar aan. Families of groepen met meer dan 6 personen kunnen een Uber XL of Grab Family aanvragen. Deze service is 24 uur per dag beschikbaar.

Fietsverhuur
Een ander nieuw en steeds populairder wordend vervoersmiddel is een huurfiets. Er liggen fietsverhuurstations bij bushaltes en MRT-stations in heel Singapore. Als je vroeg op de been bent, zie je Singaporezen over de fietspaden fietsen in de richting van een MRT-station. De drie grootste fietsverhuurbedrijven zijn Ofo (geel), oBike (lichtoranje) en Mobike (donkeroranje). Ofo en Mobike zijn Chinese bedrijven, en oBike is een lokaal bedrijf. Je hoeft alleen maar de mobiele app(s) te downloaden, daarna kun je meteen gaan fietsen! In tegenstelling tot reguliere fietswinkels waar je een fiets kunt huren, waar de huurprijs wordt berekend op basis van een vast uurtarief, betaal je bij de fietsverhuurbedrijven enkel voor zo lang je fiets gebruikt (tot op de minuut).

Wandelen
Singaporezen noemen wandelen ook wel ‘Bus 11’ omdat het cijfer 11 op twee benen lijkt. In plaats van het openbaar vervoer te nemen, kun je er ook voor kiezen om rond te lopen. Dit is een goede manier om de stad te ontdekken, vooral als je in het centrum bent. Met GPS kun je bijna niet verdwalen.

Tarieven

  • Als je langer dan drie dagen in Singapore verblijft, is het aan te raden om een herlaadbare reiskaart te kopen. Deze kaart wordt ook wel een Ezlink Card genoemd. Je kunt zo’n kaart in elk treinstation of bij elke busterminal kopen. Je hoeft bij het in- en uitstappen enkel de kaart even tegen de scanner te houden. Het tarief voor de reis wordt dan automatisch afgeschreven.
  • De prijs van de rit wordt bepaald op basis van de afstand, en dit geldt voor zowel de bus als de MRT-metro. Dit systeem brengt geen extra kosten in rekening, zoals een opstaptarief of andere boetes.
  • Je kunt maximaal 5 keer overstappen (tussen bussen en metro’s) gedurende een rit, en je hebt 45 minuten de tijd om de overstap te maken.
  • Als je enkel 3 dagen, of minder, in Singapore verblijft, kun je een Singapore Tourist Pass kopen bij de ticketbalie in de volgende MRT-stations: Orchard, City Hall, Raffles Place, Bayfront, Tanjong Pagar, HarbourFront, Chinatown, Changi Airport, Bugis, Farrer Park, Lavender, Jurong East, Kranji, Woodlands, Ang Mo Kio.
  • Met een Singapore Tourist Pass kun je 1 dag (SGD 10,-), 2 dagen (SGD 16,-) of 3 dagen (SGD 20,-) onbeperkt reizen.
Suggestie of feedback?