Praag

Veiligheid

Jouw lokale TIX-gids: Natasha Kirshina

Praag is over het algemeen een best veilige stad, en locals voelen zich hier dan ook vrij veilig. Maar, net zoals in elke andere stad, is het altijd verstandig om enigszins op je hoede te blijven. 

  • Het grootste gevaar dat je hier loopt is dat je wordt gezakkenrold. Zakkenrollers zijn erg gewiekst en kunnen van je stelen zonder dat je iets in de gaten hebt! Het is dus belangrijk dat je je eigendommen goed in de gaten houdt, of je nu op straat loopt, of in het openbaar vervoer of in een café zit (de tas van een vriendin van mij werd zomaar van haar stoel gejat in een Starbucks!). Als je in een druk toeristisch gebied bent, of zelfs wanneer je de prachtige bezienswaardigheden van de stad aan het bewonderen bent, vergeet dan niet om je portemonnee, telefoon, camera of andere waardevolle spullen in de gaten te houden. Het is sowieso een slim idee om een kopie van je paspoort in het hotel of het appartement waar je verblijft te laten liggen, voor het geval dat.
  • Als je helaas toch het slachtoffer wordt van een zakkenroller of overvaller, bel dan meteen de politie – ze zijn heel betrouwbaar en behulpzaam. Het telefoonnummer van de politie is 158 (of 156 voor de stadspolitie).
  • Een paar andere handige telefoonnummers: het algemene noodnummer is 112, en medische eerste hulp is 155.
  • Vermijd onveilige gebieden wanneer het donker is, zoals Václavské náměstí en het park naast het grote treinstation Hlavní Nádraží. De eerste plek is een verzamelplaats voor drugsdealers en prostituees, en in het park zitten veel dakloze mensen.
  • Je hoeft je niet echt zorgen te maken over homofobie, maar de reacties op de LGBT-minderheid zijn hier wel verschillend, dus houd er rekening mee.
Suggestie of feedback?