Praag

Openingstijden en Betalen

Jouw lokale TIX-gids: Natasha Kirshina

Openingstijden

Als je wilt gaan winkelen in Praag, ga dan eens naar Palladium, het grootste winkelcentrum van Praag. De openingstijden zijn van 9.00 – 21.00 uur op zondag tot en met woensdag, en van 9.00 – 22.00 uur op donderdag tot en met zaterdag. Openingstijden kunnen verschillen op feestdagen zoals kerstmis en Pasen; kijk vooraf op de website van Palladium. Andere winkels in het centrum hebben veelal dezelfde openingstijden. Sommige grote supermarkten zijn open tot 20.00 of 22.00 uur, of zijn zelfs 24 uur per dag open.  

Munteenheid en betaling

Ondanks dat het land deel uitmaakt van de Europese Unie, zit Tsjechië niet in de Eurozone en is de munteenheid de Tsjechische kroon (CZK). Euro’s worden slechts in enkele winkels of hotels geaccepteerd. Niet elke winkel of restaurant neemt bankkaarten aan, het is dus slim om wat contant geld op zak te hebben.

Je kunt overal in de stad pinautomaten vinden, en ze accepteren Visa, MasterCard/Eurocard, American Express en Maestro-pinpassen en creditcards – maar de transactiekosten zijn veelal lager voor pinpassen. De beste pinautomaten zijn diegenen die van een officiële bank zijn, of wat nog beter is, die in een bank gevestigd zijn. Wanneer je met een bankkaart betaalt, kun je het beste kiezen voor “lokale munteenheid” zodat je de meest gunstige wisselkoers krijgt.

Wees voorzichtig met wisselkantoren aangezien deze vaak een grote commissie rekenen. Goede wisselkantoren zijn bijvoorbeeld Alfa Exchange naast het Palladium-winkelcentrum, of eXchange op Kaprova, dichtbij het Oude Stadsplein (Staroměstské Náměstí).

Suggestie of feedback?