Praag

Wandeling

Jouw lokale TIX-gids: Natasha Kirshina

Je wandeling door Praag begint aan de voet van de heuvel Petrin (1) op Újezd Straat, onderaan de trap van het Monument voor de Slachtoffers van het Communisme (2), een serie standbeelden die verdwenen mensen voorstellen. Vanaf deze plek loop je Vítězná Straat af, richting de Moldau (3). Stop onderweg voor een kopje koffie in het prachtige Café Savoy (4). Wandel daarna naar de oever van de rivier en loop naar het midden van de Legioenbrug (most Legii), en draai naar links voor een mooi uitzicht op de betoverende Karelsbrug (Karlův most) (5).

Loop vanaf de brug naar beneden, en wandel door het park van Střelecký Eiland (Střelecký ostrov) (6) onder de brug. Loop weer terug naar de brug en steek nu over naar de andere kant van de rivier. Het eerste gebouw aan je rechterkant is het Nationaal Theater (7). Geniet van een openluchttentoonstelling op het Vaclav Havel-plein (8) naast het theater, en steek dan de straat over voor een tweede kopje koffie bij Café Slavia (8). Je hebt nu misschien ook wel trek, dus steek opnieuw de straat over naar de kant waar het theater ligt, en loop naar Café Louvre (9) voor een kleine snack of lunch. Wanneer je er weer klaar voor bent, ga dan terug naar Národní en loop richting Jungmannovo náměstí. Sla rechtsaf en loop de kleine en charmante Fransiscaanse Tuinen in (Františkánská zahrada) (10).

Als je door de tuinen loopt, kom je uit bij de Světozor-passage. Bij Ovocný Světozor (11) zou je een ijsje of stukje taart moeten bestellen. Ernaast ligt de bioscoop Kino Světozor (12), waar je een filmpje kunt pakken of een drankje kunt drinken aan de bar terwijl je de collectie filmposters bekijkt. Eenmaal buiten loop je naar Vodičkova, steek deze over en houd een beetje rechts aan – nu loop je door de Lucerna-passage (13). Hier ligt nog een bioscoop, Kino Lucerna, maar de echte bezienswaardigheid in deze buurt is het standbeeld van Koning Wencesclas op een paard dat ondersteboven staat (14) binnen in het Lucerne Paleis (Palác Lucerna). Nadat je het paleis hebt bezocht ga je naar Václavské náměstí (15). Wandel over het plein en snuffel een beetje rond in de winkels. Wanneer je aan de linkerkant van het plein loopt, zie je de winkelboulevard Na příkopě (16). Loop deze straat af totdat je bij de Powder Tower komt (Prašná brána) (17). Deze toren is onderdeel van de originele stadspoorten en scheidt de Oude en de Nieuwe Stad.

Nu kom je aan op nog een groot plein: Náměstí Republiky (18). Aan je linkerkant zie je het Stadhuis (Obecní dům) (19), een art nouveau meesterwerk waar klassieke concerten worden gehouden. Aan je rechterkant zie je het Palladium winkelcentrum (20), waar je nog wat meer kunt winkelen. Als je het Palladium voorbijloopt, sla dan af op Na Poříčí, waarna je al snel Café Imperial (21) aan je linkerzijde ziet liggen, nog een historisch gebouw en een fantastische plek om te dineren. Sla rechtsaf op Havlíčkova ulice, en drink nog een kopje koffie bij de trendy Ema Espresso Bar (22) die daar op de hoek ligt. Links zie je de heuvel Vitkov (23) liggen. Loop verder de straat door totdat je bij Masarykovo nádraží (24) aankomt, een prachtig treinstation. Wandel dan verder naar Senovážné náměstí, en geniet van de rest van je avond in Hoffa Bar (25).

Suggestie of feedback?