Praag

Openbaar vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Natasha Kirshina

Het openbaar vervoerssysteem in Praag is makkelijk te navigeren, ontzettend simpel en heel gebruiksvriendelijk.

Soorten transport

Metro
Het metrosysteem bestaat uit drie lijnen: Groen (A-lijn), Geel (B-lijn) en Rood (C-lijn). Tijdens de spitsuren komt er iedere 2-3 minuten een metro aan bij het station, en elke 4-9 minuten na 19.00 uur ’s avonds. De metro is de snelste manier om te reizen, maar onthoud dat ze alleen tussen 5.00 uur en middernacht rijden.

Tram
Trams in Praag rijden overdag en 's nachts naar alle gebieden, er zijn namelijk dag- en nachttrams. Het nachtschema start om middernacht en eindigt om 4.30 uur, en trams vertrekken elk half uur. Overdag rijden trams veel vaker, elke 4-9 minuten, afhankelijk van de tramlijn. Gedurende het weekend rijden trams minder vaak, ze komen dan elke 8-15 minuten aan afhankelijk van de lijn. De meest populaire lijnen zijn nummer 9 (verbinding tussen het Wenceslas-plein (Václavské Náměstí) en het Nationaal Theater) en nummer 22 (verbinding met het Kasteel van Praag).

Bus
Je kunt de meeste plekken in de stad goed bereiken met een tram. Maar als je ergens naartoe wilt gaan waar de tram niet komt, kun je de bus nemen.

Op elke tram- en bushalte hangt een lijst met alle haltes en de vertrektijden – en je kunt hier ook echt op vertrouwen, het openbaar vervoer in Praag rijdt precies op tijd. Maar als je je route vooraf wilt plannen, is het geen slecht idee om de DPP-app te downloaden op je smartphone (DPP is de naam van het Praagse openbaar vervoerssysteem). Met deze app kun je je route met het openbaar vervoer plannen, en het geeft je verschillende reisopties met vertrektijden.

Kabelbaan
De kabelbaan loopt van Ujezd naar de top van de heuvel Petrin, met de Petrin Observatietoren en een spiegeldoolhof. De heuvel is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad en is dus een plek die je absoluut moet bezoeken. De kabelbaan vertrekt elke 10 minuten in de zomer en elke 15 minuten in de winter, van beide kanten – omhoog en omlaag.

Trein
Je wilt misschien wel de trein nemen wanneer je naar een andere stad in Tsjechië wilt reizen. Praha hlavní nádraží is het grote treinstation, en er zit ook een metrohalte in hetzelfde gebouw met dezelfde naam. Een ander groot treinstation is Nádraží Holešovice, deze ligt ook aan de C-metrolijn. Op deze website kun je de vertrektijden en prijzen van je treinrit te checken: Ceske Drahy (Tsjechische Spoorwegen).

Veerboot
Je kunt ook de veerboot nemen om de Moldau over te steken. De meeste veerboten varen het hele jaar door, maar een boottochtje maken is vooral een leuk idee in de zomer. Veerboten zijn onderdeel van het openbaar vervoerssysteem van Praag, je hoeft dus geen aparte kaartjes te kopen. 

Kaartjes en abonnementen

Het is onwaarschijnlijk dat je er een zult kopen, maar ik wil je toch laten weten hoe locals reizen. Er is een speciale reiskaart die langere tijd geldig is: 1 maand, 3 maanden of zelfs een heel jaar – zo’n kaart heet Lítačka. Je moet je speciaal registreren om zo’n kaart te krijgen. Als je er meer over wilt weten, kun je de Lítačka-website bezoeken.

Diegenen die niet een abonnementskaart hebben, kopen normale kaartjes. Als je een enkel kaartje koopt, heb je de keuze uit 30 minuten reistijd (voor 24 Tsjechische kronen) en 90 minuten reistijd (voor 32 Tsjechische kronen) vanaf het moment dat je je kaartje valideert. Uiteraard moet je je kaartje aan het begin van je reis valideren (de machines staan bij de ingang van de metro en er bevinden zich verschillende machines in bussen en trams). Je kunt je kaartje in elk openbaar vervoer gebruiken, en je hoeft hem maar één keer te valideren.

Je kunt ook een dagkaart, 3-dagenkaart of een maandkaart kopen. Voor meer informatie en prijzen ga je naar de officiële website van het openbaar vervoerssysteem van Praag, DPP.

Nog een tip – reis niet met het openbaar vervoer in Praag als je geen kaartje hebt want er zijn veel revizori, conducteurs, die je, ongeacht of je een toerist bent of niet, een boete geven als je geen kaartje hebt. De boete bedraagt 800 Tsjechische kronen.

Suggestie of feedback?