Wijken in Madrid

La Latina

“Mensen komen hier voor tapas, bars en om hun zondagmiddag door te brengen.”

- Cepee woont al sinds 2001 in Madrid

La Latina ligt in het centrum van Madrid, ten zuiden van Plaza Mayor en ten noordwesten van Lavapiés. De wijk is gemakkelijk al wandelend vanuit die twee buurten te bereiken, en je kunt er ook eenvoudig met de metro komen vanuit de rest van de stad. Ondanks dat het dicht bij het toeristische centrum ligt, trekt het toch voornamelijk de lokale bevolking aan.  

De wijk is onderdeel van El Madrid de los Austrias (Madrid van de Hapsburgers), zoals het oude centrum van de stad heet. De naam dateert uit de tijd van de Hapsburgse Dynastie die tot aan 1700 over Spanje regeerde. Als je hier rondloopt valt het Middeleeuwse stratenpatroon je op; kronkelende smalle straatjes rondom grote pleinen. Veel van de oudste gebouwen en buurtjes van Madrid liggen in La Latina. Plaza de la Paja, een groot en populair plein, was het oorspronkelijke centrale marktplein van Madrid in de 13e en 14e eeuw. Vandaag de dag vind je verschillende pleinen met terrasjes waar locals een drankje doen, eten en zich vermaken met vrienden.

La Latina staat bekend om haar grote hoeveelheid tapasbars. De buurt trekt een levendig en relaxt lokaal publiek aan dat hier graag vele uren doorbrengt. Aan Cava Baja, de meest iconische straat van de buurt, liggen ontzettend veel populaire tapasbars, restaurants en wijn- en cocktailbars. Hier vind je ook Casa Lucio, een van de oudste en meest bekende restaurants van de stad. Behalve voor het lekkere eten komen mensen ook graag naar La Latina voor het nachtleven. Cava Baja en de omliggende straten zijn een centraal punt waar de bars gezellig vollopen met mensen.  

Zondag is de meest populaire dag in La Latina. De buurt komt al vroeg tot leven met de start van de gigantische vlooienmarkt El Rastro. In de namiddag, wanneer ze wakker zijn geworden na een lange nacht stappen, verzamelen de locals zich in La Latina om hun kater te verlichten met behulp van nóg een alcoholische versnapering. In en rondom Cava Baja vullen de bars en terrassen zich met mensen. Als je nog wilt rondwandelen; het historische theater Teatro la Latina (1919), de San Andrés kerk (1677), de Basílica of San Francisco el Grande (1761) en de Mercado la Cebada zijn allemaal interessante plekken om eens te bezoeken. La Corral de Morería, wellicht de beste flamenco “tablao” van de stad, ligt ook in deze historische buurt. Op 15 augustus vindt het 'Virgin de la Paloma' festival plaats. Het is een traditioneel populair feest dat al enkele dagen eerder start met gratis concerten, shows en traditionele Madrileense dansen en kostuums.

Suggestie of feedback?

Locatie