Wijken in Barcelona

L’Eixample

Jouw lokale TIX-gids: Thomas Elshout

L’Eixample betekent letterlijk ‘uitbreiding’ in het Catalaans, een logische benaming want dit is de eerste stadsuitbreiding buiten de oude stadswijk El Gòtic. De wijk werd ontworpen door Ildefons Cerdà en staat model voor het moderne urbanisme. Het is een uitgestrekt gebied met opvallend brede boulevards en veel modernistische bouwwerken waaronder de meest bekende van Gaudí: de imposante Sagrada Familia, Casa Mila en Casa Batllo.

In L’Eixample vind je ook de statige Passeig de Gracia, de meest exclusieve winkelstraat van Barcelona. De prachtige façades en gebeeldhouwde lantaarns geven deze straat een sprookjesachtige uitstraling. Verder staat L’Eixample bekend om goede restaurants, eigentijdse uitgaansgelegenheden en boetieks gespecialiseerd in moderne kunst en Spaans design. Door het uitgestrekte karakter is deze wijk bij uitstek geschikt om per fiets te verkennen. 

Do’s L’Eixample:

  • Geef je ogen de kost in de meest chique winkelstraat van Barcelona, Passeig de Gràcia
  • Betreed de bekendste herenhuizen van Gaudí’s hand: Casa Milà (la Pedrera) en Casa Batlló
  • Vergaap je aan het sprookjesachtige interieur van de Sagrada Família, het hoogtepunt uit Gaudí’s carrière.
Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Barcelona

Bekijk alle wijken

Villa Olímpic & Poble Nou

Deze wijk biedt een interessant contrast van leegstaande fabrieken en moderne architectuur. Het centrum van de wijk is een klein dorp op zich. Een wandeling over Rambla del Poblenou laat duidelijk het industriële verleden van deze wijk zien en hoe daaraan met nieuwe architectuur invulling is gegeven. Het gebied tussen Glòries en de rivier Besòs is onlangs helemaal vernieuwd en herbergt nu het Fòrum, de Torre Agbar en het moderne winkelcentrum Diagonal Mar. Poble Nou is bekend om de concertzalen zoals de “Razzmatazz” en je vindt er leuke terrassen en restaurants met een lokale ambiance. 

Barceloneta & Port Vell

Barceloneta & Port Vell omvat het gebied dat de oude binnenstad van Barcelona met de Middellandse zee verbindt. Barceloneta is van origine een visserswijk en ondanks alle vernieuwingen leven de locals hier nog altijd op hun eigen manier. Het organiseren van de Olympische Spelen in 1992 heeft gezorgd voor een ware modernisatieslag waarbij havenindustrie heeft plaatsgemaakt voor wat nu een van de mooiste stadsstranden ter wereld is.

El Gòtic

Het kloppend hart van de oude stad (Ciutat Vella) is El Gòtic ofwel de Gotische wijk. De fundamenten van dit stadsdeel voeren terug naar de Romeinse tijd waar een enkele overgebleven ruïnes en stadsmuren nog van getuigen. Maar dit stadsdeel is vooral bekend van de sfeervolle pleinen en smalle Middeleeuwse steegjes waar je urenlang kunt rondstruinen. Het hoogtepunt van El Gòtic is de prachtige kathedraal van Barcelona maar ook een bezoek aan de beroemdste straat van Spanje, Las Ramblas, mag zeker niet ontbreken. Wel opletten voor zakkenrollers.